Családbarát intézkedések

2023.06.22. 22:04

A babaváró hitel összege 10, a falusi csoké 50 százalékkal emelkedik

A babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi családi otthonteremtési kedvezményé (csok) 50 százalékkal emelkedik – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

MW

Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Hornung Ágnes felidézte, hogy a kormány a családbarát fordulat óta, azaz tizenhárom éve építi „nagyon komplex és szerteágazó” családtámogatási rendszerét. Ennek elemei közé sorolta az adókedvezményeket, az otthonteremtési és babaváró támogatásokat, továbbá az idősek támogatását.

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára  a nyári táboroztatási időszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Az államtitkár azt mondta, a családtámogatási rendszerrel a kiszámíthatóságot akarják biztosítani a családoknak, azért, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Hornung Ágnes az eredményekről közölte: 

az úgynevezett teljes termékenységi arányszám Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, míg a legtöbb országban csökkent.

A csütörtöki Kormányinfón bejelentett változásokról azt mondta: a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, valamint a gazdasági szankciók teljesen átalakították a gazdaságot, egyebek mellett "elszálltak" az ingatlanárak. Ezért – folytatta – a mostani életviszonyokhoz kell igazítani a családtámogatási rendszert.

A részletekről kifejtette: 10 százalékkal emelték a babaváró hitel összegét, azaz a korábbi 10 milliós helyett 11 millió forintos állami támogatást kapnak a párok 2024. január 1-jétől.

A támogatást a 30 év alatti és a már gyermeket váró nők fogják tudni igénybe venni

– mondta. A falusi csokot érintő változásokról ismertette, használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítése és bővítése esetén egy gyermek után a támogatás 1 millió forintra, két gyermek esetén 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forintra nő.

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy meglévő lakás korszerűsítése és bővítése esetén pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 500 ezer, két gyermeknél 2 millió, három gyermeknél pedig 7,5 millió forintra emelkedik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában