Vádemelés

2023.06.16. 19:10

Megnevezték a nottinghami ámokfutót

Gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat a három halálos áldozattal járó nottinghami ámokfutás gyanúsítottja ellen pénteken – írja az MTI.

MW

Rendőrök lezárnak egy utcát Nottinghamben 2023. június 13-án, mert súlyos, három halálos áldozattal járó incidens történt a közép-angliai városban

Forrás: MTI/AP/PA

Fotó: Jacob King

A Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő 320 ezer lakosú nagyváros központjában a Nottinghami Egyetem két 19 éves hallgatója, Grace O'Malley-Kumar és Barnaby Webber, valamint Ian Robert Coates, az egyik nottinghami középiskola 65 éves gondnoka vált a keddi késeléses támadássorozat áldozatává.

A vádlott, a 31 éves Valdo Calocane a meggyilkolt iskolagondnok furgonjával megpróbált elgázolni három másik embert is; egyikük súlyos, a másik kettő könnyű sérüléseket szenvedett.

A nottinghami egyetemi kórház pénteki tájékoztatása szerint egyiküket már hazaengedték, két sérültet stabil állapotban kezelnek.

A Nottinghamshire megyei rendőrség – amely most először nevezte meg a feltételezett elkövetőt – péntek délután közölte, hogy ellen három rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet címén vádat emeltek.

A vádlott szombaton jelenik meg a nottinghami magisztrátusi bíróság előtt.

A rendőrök Calocanét a gázolási kísérlet után, elektromos sokkoló használatával fogták el.

A Nottinghamshire megyei rendőrkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Valdo Calocane a Nottinghami Egyetem egykori hallgatója, de a nyomozók nem hiszik, hogy ez a tény bármilyen módon összefüggne a gyilkosságsorozattal.

A kapitányság az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de a pénteki tájékoztatásban ez az információ már nem szerepelt, és az sem, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.

Az első rendőrségi beszámolók kiemelték azt is, hogy a nyomozók nyitott kérdésként kezelik a támadás indítékait, de a gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén történt vádemelésről szóló pénteki bejelentésben már ez sem szerepel.

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrkapitányság főparancsnoka a pénteki tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy előítéletek vezérelte információk online posztolása a bírósággal szembeni tiszteletlenségnek is bizonyulhat, és szélsőséges esetben a vádlott büntetőperének összeomlásához vezethet.

Ez alig burkolt komoly figyelmeztetés, mivel a bírósággal szembeni tiszteletlenség (contempt of court, amely más jogrendszerekben az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásaként szerepel) az angol–walesi büntetőtörvények alapján súlyos bűncselekmény, elkövetői szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában