Vilniusi csúcs

2023.07.12. 21:31

Honvédelmi miniszter: hazánknak fontos szerepe van a NATO védelmi terveiben

A NATO újonnan elfogadott elrettentési és védelmi terveiben Magyarországnak fontos és megkerülhetetlen szerepe van - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a védelmi miniszterek ülésén, a NATO kétnapos vilniusi csúcstalálkozójának első napján, 2023. július 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Toms Kalnins

A tárcavezető az MTI összefoglalója szerint a NATO vilniusi csúcsértekezletét követően emlékeztetett: Magyarország idén már a GDP 2 százalékát költi védelmi célokra, és a jövő évi költségvetésben is ilyen arányú forrást terveznek.

Hozzátette, Magyarország jól teljesít a NATO-tagországokkal közös missziókban is, mint a KFOR és a nemzetközi légtérvédelmi feladatok, de folytatja a megkezdett tervszerű haderőfejlesztést is. Felidézte: Magyarország részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítésében egy harccsoporttal, Székesfehérváron pedig többnemzeti hadosztály-parancsnokság működik.

Szóba került a találkozón a védelemipar is, amely NATO-keretekben való fejlesztése a háború hatására is kiemelt jelentőségűvé vált. Magyarország e tekintetben is jól teljesít

- jegyezte meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy napirendre került az ukrajnai háború kérdése is.

Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával, miszerint nem szállítunk halált okozó eszközöket, nem veszünk részt, nem sodródunk bele a háborúba és elkerüljük annak eszkalációját is

- mondta. Hozzátette: Ukrajna ez alkalommal nem kapott meghívást a NATO-ba, "hiszen sem a helyzet, sem pedig Ukrajna nem áll készen arra, hogy a NATO tagjává váljon".

Közölte: Magyarország kitart álláspontja mellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában