Ukrán válság

2023.08.28. 07:02

A muszlim vezér véres megtorlásra készül a Korán-égetések miatt (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 551. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Kadirov, csecsen vezér 2023. május 19-én

Forrás: AFP / SPUTNIK / Press service of the governor of the Stavropol Krai region

Fotó: Tatiana Barybina

Kadirov fenyegetőzik: Ukrajna után Svédország és Dánia következhet!

Ramzan Kadirov csecsen vezér csapataival az invázió kezdete óta segíti Oroszországot a háborúban. A muszlim vezér fia nemrég megvert egy fiatalt, amiért az állítólag felgyújtott egy Koránt. Az apa, úgy tűnik, sokkal véresebb megtorlásra készül – írja az Express nyomán a Mandiner.

Először végzünk Ukrajnában, majd jöhetnek azok az országok, ahol megsértették a Szent Koránt

– nyilatkozta a fővezér, és bár nem nevezett meg konkrét országokat, Svédország és Dánia veszélyben érezheti magát, mert mindkét országban több alkalommal is elégették az iszlám vallás szent könyvét. 

A háború árnyékában is virágzik a béranyaság Ukrajnában

Európa jelentős részében tiltott a béranyaság, ezért sokan Ukrajnába utaznak, kihasználva az ottani törvényeket. A háború sújtotta országban sok száz nő vállalja idegen gyermekek kihordását – írja a Mandiner.

Baby,Head,In,Mother,Hands.,Mum,Holding,Newborn,Boy,Lying
Illusztráció
Fotó: Inara Prusakova / Forrás:  Shutterstock

Népszerűvé vált a béranyaság a gazdagok körében az Egyesült Államokban. Szinte hetente lehet hallani olyan hírességről, akinek így született gyereke. A folyamat igen költséges: az Euronews szerint Amerikában 100 ezer dollárt (35 millió forintot) kell egy párnak előteremtenie, ha egy idegen nővel szeretné kihordatni a gyermekét.

Ma már a „béranya-ipar” egy 14 milliárdos ágazat

– írja a Global Market Insights.

Bár dúl a háború, Ukrajna továbbra is népszerű célpont, mivel itt

a felébe kerül a procedúra, mint az Egyesült Államokban.

A Guardian leírja: főleg német, brit, olasz és román párok jönnek a háború sújtotta országba, ahol csak heteroszexuális házaspárok vehetik igénybe a szolgáltatást. A lap arról is beszámolt, hogy még a háború kitörése sem akadályozza meg az európai párokat, hogy Ukrajnába utazzanak. 

Tavaly február óta mintegy ezer gyermeket szültek ukrán béranyák.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Tizennégy év börtönre ítéltek egy ukrán katonát Luhanszkban lakóépület elleni támadásért

A szakadár területen található Szeverodonecket hosszú ideig tartó harcok után tavaly nyáron foglalta el az Ukrajnát támadó orosz hadsereg. 

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videófelvételről készült képen a Vlagyimir Putyin orosz elnök által február 21-én elismert délkelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság katonái (hátul) nézik a sorba állított ukrán hadifoglyokat (elöl) Luhanszk megyében 2022. február 26-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A nyomozati anyag szerint az ukrán hadsereg 115. gépesített dandárjának katonája 2022. május 20-án egy háztetőről gépkarabélyra szerelt gránátvetőből nyitott tüzet a lakóházra, aminek következtében az épület ötödik emeletén lévő egyik lakás ablakai kitörtek, továbbá megrongálódtak falai és mennyezete.

Az ukrán katonát azzal vádolták meg, hogy robbantással szándékosan megrongálta más személyi tulajdonát, valamint kegyetlen bánásmódot tanúsított civilekkel szemben, és tiltott módszereket alkalmazott fegyveres konfliktusban 

– derül ki a közleményből.

Szergej Lavrov képviseli Oroszországot a G20 szeptemberi csúcstalálkozóján

Azt orosz külügyminiszter képviseli a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot tömörítő G20 csoport Újdelhiben szervezett szeptemberi csúcstalálkozóján. Ezt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be Narendra Modi indiai miniszterelnöknek, akivel hétfőn egyeztetett telefonon.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Értekezleten a Moszkva melletti Kubinka Patriot katonai kiállítási központjában és gyakorlóterén 2023. augusztus 15-én
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Az orosz elnöki hivatal közlése szerint a telefonbeszélgetésen a G20-csúcstalálkozó mellett szó esett a BRICS csoport (Kína, Oroszország, India, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság) nemrégiben elhatározott bővítéséről és az űrkutatásról is. Vlagyimir Putyin csak virtuális módon volt jelen a BRICS-országok múlt heti johannesburgi csúcstalálkozóján is.

A Kreml közleménye szerint a két vezető most megállapította, hogy az orosz-indiai kapcsolatok a kiváltságos stratégiai partnerség szellemében folyamatosan fejlődnek.

 Megerősítették, hogy dinamikus az együttműködés gazdasági és kereskedelmi téren.

Hátborzongató fejkamerás felvételek kerültek elő a robotinei pokolról (VIDEÓ)

Az összecsapás három hónapig tartott, az ukránok bejelentették: sikerült elfoglalniuk a települést.Az Ukrán Fegyveres Erők 73-as számú tengerészgyalogsági különleges műveleti központja augusztus 25-én osztott meg fejkamerás felvételeket, amelyek az ukrán ellentámadás robotinei ütközeténél készültek.

Robotine Zaporizzsja régióban található, és fontos stratégiai szerepe volt az orosz védelem szempontjából a déli fronton.

Az ukrán katonák múlt héten törtek be a faluba, ki is tűzték az ukrán zászlót a hét második felében, majd hétfőn az ukrán haderő több hivatalos felületén is bejelentette, hogy felszabadították a települést.

A falu bevétele stratégiailag fontos eredmény volt Ukrajnának, de az első igazán jelentős városig, Tokmakig még legalább 2-3 nagyobb orosz védelmi vonal működik.

A testkamerás felvételek itt tekinthetők meg:

Fejlövéssel holtan találták irodájában az ukrán titkosszolgálat ezredesét

Holtan találták kijevi irodájában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ezredesét – erősítette meg az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az értesülést hétfőn az SZBU sajtószolgálata. A hírportálnak az SZBU-nál lévő forrásai azt is megerősítették, hogy a szakszolgálat munkatársai a fején lőtt sebbel találták meg a magas rangú tiszt holttestét saját irodájában.  

A tiszt nevét nem hozták nyilvánosságra.

A sajtószolgálat közölte, hogy halálának körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálják az ukrán országos rendőrség nyomozói. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat őszinte részvétét fejezi ki elhunyt alkalmazottjuk családjának és barátainak.

A szakszolgálat minden segítséget megad a rendőrségnek a teljes körű, objektív és pártatlan nyomozáshoz

 – hangsúlyozta az SZBU a Mandiner cikke szerint.

Teljes határzár jöhet Belarusz felé

A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből

 – erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

A varsói tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben

a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől

– írja a Mandiner.

Medvegyev: Ukrajna egy gazdáitól függő, parazita ország

Az orosz politikus szerint pedig amint leállnak a fegyverszállítások, „a parazita is elpusztul”.
Ismét erőset posztolt Telegram-oldalán hétfőn az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Medvegyev azt írta: 

ellenségünk folyamatosan gyötrelmes számításokat végez arról, hogy mennyi mindenünk maradt – tankok, lövedékek, rakéták és egyebek.

Szerinte ez „érthető”, hiszen az ukrán „propaganda a saját szabályait követi”. Hozzátette ugyanakkor:

elvégre egy parazita országról van szó, amely a gazdáitól függ, azok erőforrásaiból él. Fegyverutánpótlás nélkül a Bandera-rezsim gyorsan összeomlana. Az élősködők elpusztulnának.

Ezzel szemben, mint bejegyzésében fogalmaz, Oroszország saját magát szereli fel fegyverekkel.

Jelenleg még többet is gyártunk, mint amennyit a fegyveres erők jelenlegi szükségletei megkövetelnek. Így működik ma a katonai-ipari komplexumunk. Futószalagjaink éjjel-nappal három műszakban működnek

 – szögezte le.

Lesz-e választás a háborús Ukrajnában?

Számos probléma akadályozza egy voksolás megtartását, aminek legitimitása is kérdéses lenne – elemez a Mandiner.
Ukrajna alkotmánya jelenleg nem teszi lehetővé a választásokat, amíg a hadiállapot érvényben van. A hadiállapotot 90 naponként kell megújítani, legutóbb augusztus 18-án hosszabbították meg november 15-ig. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, Tiny Kox még idén májusban egy interjúban kijelentette, hogy

Ukrajnának választásokat kell tartania.

Tiny Kox úgy fogalmazott: 

Nem rajtunk múlik, hogy megmondjuk, hogyan, de természetesen Ukrajnának szabad és tisztességes választásokat kell szerveznie.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják!

Zelenszkij ukrán elnök családjának egyiptomi luxusvillájáról számol be egy oknyomozó újságíró 

A Tűzfalcsoport arról ír, hogy egy egyiptomi oknyomozó újságíró exkluzív információkkal szolgál állítása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és családjáról – a mások mellett Ben Horovitz amerikai nagyvállalkozóhoz köthető The Medium online fórumon megjelentek szerint. A cikkben idézettek arra mutatnak, hogy Zelenszkij családja luxusvillát szerezhetett a „milliomosok városában”, El Gounában. 

A teljes cikket a a Tűzfalcsoport oldalán érhetik el!

Az oroszok kivonják a szupertankot a harcokból

Kivonja Oroszország a harcokból a T-14-es „Armata” tankot. A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint a „szupertankot” az ukrajnai különleges hadműveletben történő felhasználási eredményei alapján véglegesítik. Arra azonban nem derült fény, hogy miben módosítanák a harcjárművet. 

Az új T-14-es Armata harckocsik bemutatója a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 16-án
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás:  MTI/EPA

Ukrán drónokat semmisítettek meg Moszkva és Brjanszk régiókban

Oroszország meghiúsította a hajnali ukrán dróntámadásokat Moszkva és Brjanszk nyugati régióiban – közölték az orosz hatóságok hétfőn.

Az orosz fővárostól délkeletre fekvő Ljuberci kerület légvédelmi erői megsemmisítettek egy Moszkva felé repülő drónt - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Telegramon. Az első információk szerint nem voltak se áldozatok, se károk

– tette hozzá a városi elöljáró, megemlítve, hogy az illetékes szolgálatok a helyszínen vannak.

A védelmi minisztérium szerint a támadást Kijev irányította, és helyi idő szerint hajnali fél öt körül hiúsították meg.

Munkások dolgoznak egy daru emelőkosarában az ukrán dróntámadásban megrongált Moszkva-City negyed egyik épülő felhőkarcolóján 2023. augusztus 23-án
Fotó: - / Forrás: MTI/AP 

A moszkvai Domogyedovo és Vnukovo nemzetközi légikikötőket rövid időre lezárták az induló és érkező járatok előtt. A légi forgalom azóta újraindult – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség a katasztrófavédelmi szolgálatokra hivatkozva. Moszkvában mintegy 46 járat késett vagy elmaradt hétfőn a kora reggeli órákban a repülőterek online adatai szerint.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka két másik pilóta nélküli repülőgépet is megsemmisített a légvédelem az Ukrajnával határos Brjanszki terület fölött

– közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A minisztérium nem számolt be sérültekről vagy károkról.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország az éjszaka folyamán négy rakétát indított a Fekete-tenger térségéből, amelyek közül kettőt lelőttek. A ukrán hadsereg arról is beszámolt, hogy rakétatalálat érte a Krivij Rihi régiót. A helyi hatóságok szerint több magánház megrongálódott, de áldozatokról nem számoltak be.

A közép-ukrajnai Poltavai területen azonban az éjszakai orosz rakétatámadásnak voltak áldozatai - jelentette be hétfőn Dmitro Lunyin kormányzó. Az ellenséges támadás következtében két ember meghalt, két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak, további két ember pedig eltűnt – számolt be a történtekről a Telegramon. Tájékoztatása szerint a támadásnak egy ipari létesítmény volt a célpontja. További részletekkel nem szolgált.

Az ukránok újabb települést szabadítottak fel (videó)

Az ország délkeleti részén az ukránok visszafoglalták Robotine települést. A hadsereg idézte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettest, aki közölte, hogy "Robotine felszabadult". Az ukrán hadsereg a múlt héten számolt be arról, hogy erői felvonták a nemzeti lobogót Robotinéban, de akkor azt is közölte, hogy a település továbbra is tűz alatt áll.

A videón egy ukrán haditengerészeti különleges műveleti központ fegyveresei láthatók Robotine környékén.

Zelenszkij egy feltétellel rendezne választásokat

Az ukrán elnök szerint Ukrajnában csak akkor tarthatnak választásokat a közeljövőben, amennyiben a szövetségesek beszállnak a voksolás finanszírozásába – derült ki az interjúból, amelyet az ukrán elnök Natalija Moszejcsuk újságírónak adott.

Forrás: YouTube

Zelenszkij kijelentése a választások elhalasztásáról ugyanis nagy port kavart, még Kijev partnerei is felszólaltak az ügyben.

Az ukrán elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Ukrajnában kilencven nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Mivel pedig Ukrajna törvényei tiltják, hogy hadiállapot alatt választásokat tartsanak, az eredetileg októberre kitűzött parlamenti voksolást is elhalasztják. Az elnökválasztást csak ezek után, 2024 márciusában rendeznék meg.

Zelenszkij az interjújában felhívta a figyelmet, hogy békeidőben ötmilliárd hrivnyába (135 millió dollárba) kerül a választások lebonyolítása. 

Ha az USA Európával együtt ad ötmillió hrivnyát, akkor megtartjuk. Én nem fogok hitelből választásokat tartani, a fegyverkezéstől sem vesszük el a pénzt

– magyarázta.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

Megérkezett a mozivásznakra az orosz–ukrán háborúról készült első dráma (videó)

Augusztusban kezdték vetíteni az első játékfilmet a 18 hónapja tartó orosz–ukrán háborúról, mégpedig nem máshol, mint Oroszországban. Az állami finanszírozású dráma az ukrajnai katonákat neonáciknak ábrázolja, akik kegyetlenül kínozzák és ölik meg az embereket. A film egyik karakterének, egy kisfiúnak a szájából az az ártatlan kérdés is elhangzik, hogy hát „Ukrajna az nem Oroszország része”? – írja a Magyar Nemzet az AP hírügynökségre hivatkozva.

A tanú (Svidetel) című film középpontjában egy neves belga hegedűművész áll, aki Kijevbe érkezik turnéra. Ám a menetrendje egy csapásra megváltozik, amikor 2022 februárjában Oroszország megtámadja Ukrajnát. 

A film azok után került a mozivásznakra, hogy az orosz hatóságok bejelentették, fellendítenék a „különleges hadműveletet” dicsőítő propagandafilmek gyártását. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Az ukrán elnök hazaárulásnak minősítené a korrupciót

Volodimir Zelenszkij egy augusztus 27-i televíziós interjúban beszélt arról is, hogy egy új törvényjavaslata szerint háborús időkben a korrupció egyenlő legyen a hazaárulással.

Orosz hadifoglyok a nyugat-ukrajnai Lembergi területen lévő börtönükben 2023. augusztus 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Vitalij Noszacs / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán elnök egy augusztus 27-i televíziós interjúban beszélt arról, hogy egy új törvényjavaslata szerint háborús időkben a korrupció egyenlő legyen a hazaárulással.

A törvényhozást arra kérem, hogy a háborús időkben tegyenek egyenlőségjelent a korrupció és a hazaárulás közé. Ez természetesen nem egy állandó szabályozás lenne, kizárólag a hadiállapot fennállása alatt kellene alkalmazni

– mondta Volodimir Zelenszkij.

A törvényjavaslatot ezen a héten terjeszti be az ukrán parlament elé.

A Világgazdaság teljes cikke ITT olvasható.

Orosz nacionalisták lázadoznak a háborús cenzúra ellen

Nacionalista orosz bloggerek felháborodtak azon, hogy az állami vezetés elhallgatná az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelet” problémáit. Oroszországban még a törvényben is szabályozták, hogy az orosz hadseregről csak a védelmi minisztérium által kiadott felvételek terjeszthetők, de ennek a jogszabálynak sokan ellenállnak – írja a Világgazdaság.

41st Mechanized Brigade gears up for combat missions
Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Forrás: AFP

Az Institute for the Study of War (ISW) arról írt, hogy augusztus 25-én több orosz jobboldali blogger is olyan felvételeket és posztokat tett közzé, amelyek az orosz hadsereg problémáira hívták fel a figyelmet, egész pontosan a 205. lövészdandár gyengélkedésére. 

A posztok egybehangzóan azt állítják, hogy a 205. lövészdandár jelenleg Herszonban tartózkodik, ahol az ukrán tüzérség folyamatosan tizedeli. Állítólag az egység parancsnokai figyelmen kívül hagyják a veszteségeket

– írta a The Kyiv Independent.

A 25-én megjelent bejegyzésekre válaszul az orosz állami médiában már augusztus 26-án megjelent egy felvétel, amelyen állítólag a 205. lövészdandár egyik katonája látható egy teljesen új egyenruhában. A videóban a katona arra kéri az orosz bloggereket, hogy téves információkkal ne nehezítsék meg a dandár hadműveleteit.

Hozzátette, hogy 

ha valóban segíteni akarnak az ukrajnai harcokban, akkor jelentkezzenek a legközelebbi sorozóközpontban, és vonuljanak az ukrán frontra.

Az orosz bloggereket azonban nem győzte meg a videó, többen azonnal reagáltak rá. A felvételt megrendezettnek nevezték, amivel a Kreml leplezni akarja az ukrajnai hibákat.

Zelenszkij: a nyugati szövetségesek kihátrálnának mögülünk, ha az ukrán haderő benyomulna Oroszországba

Úgy gondolom ez nagy kockázatot rejt, biztosan magunkra maradnánk – fogalmazott Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi interjúban. Az ukrán elnök szerint a nyugati szövetségesek kihátrálnának Kijev mögül, amennyiben az ukrán haderő benyomulna Oroszországba, orosz területeken harcolna – derül ki a CNN által szemlézett interjúból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án
Fotó: Szergej GAPON / Forrás: AFP

Nemzetközi partnereink részesei minden győzelmünknek, kudarcunknak, az ellentámadás sikerességének vagy fennakadásának

− folytatta Zelenszkij. Az ukrán elnök továbbá elmondta, szerinte lehetséges, hogy politikai eszközökkel érjék el a Krím félsziget demilitarizálását.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Kamikaze drónok találtak el orosz vadászgépeket

Beszámolók szerint ukrán kamikaze drónok öt vadászgépet találtak el orosz földön. A drónhullám négy Szu-30-as és egy MiG-29-es repülőgépet érintett a kurszki repülőtéren – mondta az ukrán biztonsági szolgálat egyik forrása a Kyiv Postnak. Állítása szerint három drónt lőtt le az orosz légvédelem, miközben két rakétakilövő is megsérült.

Az orosz állami médiában nem esett szó a repülőtér elleni támadásról, a TASZSZ arról számolt be, hogy egy kurszki lakóházat rongált meg egy drón.

Őrizetbe vettek egy Prigozsin-emlékművet megrongáló tinédzsert (videó)

Krasznojarszk városában a Vörös téren őrizetbe vettek egy fiatalt, mert felborította Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin portréit egy spontán emlékművön. Az iskolás fiúk megpróbáltak elmenekülni, egyiküket azonban elfogták a rendőrök. 

A rendőrség később arról tájékoztatott, hogy a tinédzsereket nem bírságolták meg, csupán alapos fejmosást kaptak – írja a Magyar Nemzet.

Csaknem 21 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Egy nap alatt több mint húszezren léptek Magyarország területére – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából. Közölték, Augusztus 27-én, vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 6913 fő lépett be hazánkba, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 14005 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 102 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában