Közlemény

2023.09.30. 18:46

HM: nő a katonák lakhatási támogatása

A jövőben nagymértékben javul a katonák lakhatási helyzete, ugyanis október 1-jével számos településen nő a lakáspénz alapösszege, amely albérletre és lakáslízingre is fordítható - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédelmi tárca szombati közleménye szerint.

MW

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütétele a Hősök terén 2023. július 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

"A kormány a rendvédelmi életpálya bevezetése és az eddig végrehajtott béremelések mellett, ezzel a megemelt támogatással is szeretné kifejezni megbecsülését a katonáknak, akik Magyarország védelmére esküdtek fel. A Magyar Honvédség megerősítése létszámában, eszközeiben és anyagi megbecsülésében mind Magyarország biztonságát szolgálják" - olvasható a közleményben. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, 

a Honvédelmi Minisztérium egyértelmű stratégiát folytat a lakhatástámogatást illetően. 

Kiemelte, az október elsején hatályba lépő jogszabályváltozás értelmében módosulnak a lakáspénz összegét meghatározó települési kategóriák, valamint nő a támogatás alapösszege is. 

A juttatás mértékét a katona családi állapota, rendfokozata és lakhelye is befolyásolja 

- tette hozzá a miniszter.   

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, az új módosítás szerint minimum 90 ezer forint juttatást vehet fel, aki Budapesten és agglomerációjában - Érd kivételével - bérel vagy lízingel lakást, legalább 80 ezer forinttal számolhat az a katona, aki megyei jogú városban, Tatán, Pápán, Szentesen él, és szintén legalább 65 ezer forintos összegű támogatást kap, aki olyan településen lakik, ahol katonai szervezet működik. A többi településtípus esetében a juttatás összege minimum 60 ezer forint. 

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a változás nem érinti a lakáspénz összegét meghatározó rendfokozati szorzókat, további 20 ezer forintra jogosult az igénylő, ha házastársával vagy élettársával él, valamint gyermekenként ezután is 10 ezer forinttal emelkedik a havonta járó juttatás. 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermek után járó lakáspénz-kiegészítésnél azokat a gyermekeket lehet számításba venni, akik szintén a támogatott ingatlanban élnek és utánuk a lakáspénzre jogosult, házastárs vagy élettárs családi pótlékot kap - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában