Erasmus

2023.10.27. 23:04

Fidelitas: a magyar egyetemisták nem lehetnek politikai bosszú eszközei (videó)

A magyar egyetemisták nem lehetnek politikai bosszú eszközei, Brüsszel politikai fegyverként használja a határokon átívelő Erasmus ösztöndíj programot - mondta a Fidelitas pénteki, a Facebookra feltöltött videónyilatkozatában a szervezet külügyi igazgatója.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (első sor, j), mellette Verses István, az Erasmus+ programigazgatója az Erasmus Napok október 14-ig tartó rendezvénysorozat nyílt napjának megnyitóján Budapesten, a Tempus Közalapítvány székhelyén 2023. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Hegedűs Barbara kifejtette: mára egyértelművé vált, hogy a kormány hiába fizeti ki azokat az ösztöndíjakat, amelyeket Brüsszelből "stoppolnak", hiába teljesíti az Európai Bizottság minden kérését a magyar egyetemekkel kapcsolatban, minden körben újabb és újabb kifogásokat találnak arra, hogy miért nem akarnak megegyezni. 

Hidas Dóra, a Fidelitas külügyi és uniós kabinetvezetője a videóban jelezte: 

21 magyar egyetem, évi nagyjából 10 ezer hallgató eshet el attól, hogy az unió más tagállamaiban tanulhasson idegen nyelvi környezetben, építhessen nemzetközi kapcsolatokat, egy-egy félév külföldi tapasztalatra tehessen szert. 

Bár a magyar kormány továbbra is kifizeti a magyar hallgatók ösztöndíját, hogy senki ne essen el a lehetőségtől, de ha Brüsszel továbbra is szándékosan "betart", akkor jövőre az Erasmus valóban elérhetetlenné válik a magyar egyetemistáknak - fogalmazott. 

Ez pedig azt jelenti, hogy 

a magyar egyetemistákat pont azok fosztják meg az EU egyik legfontosabb vívmányától, akik magukat az alapvető értékek őrzőinek nevezik

 - hangsúlyozta. Ez zsarolás, jogfosztás és kicsinyes politikai bosszú, aminek nem lehet tárgya a magyar hallgatók és kutatók ösztöndíja - jelentette ki. 

"Az Erasmus és a Horizont program nem lehet politikai furkósbot, el a kezekkel a magyar egyetemektől, ne engedjünk a politikai zsarolásnak, állj ki te is a magyar egyetemisták és kutatók mellett!" - hangoztatta a kabinetvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában