Erőszak

2023.10.23. 09:14

Október 23-án a 2006-os Gyurcsány-terrorra is emlékeznünk kell

Már nem pusztán az 1956-os forradalom kitörésére emlékezünk 2006. október huszonharmadika óta, hanem a gyurcsányi rendőrterrorra is, ezen a napon rohanták le ugyanis a volt miniszterelnök azonosító nélküli rendőrei a Fidesz belvárosi rendezvényén résztvevőket, akik közül többeknek kilőtték a szemét, másokra lovasrohamot vezényeltek, gumibottal, viperával vertek meg embereket válogatás nélkül.

MW

2006. október 23.

Forrás: AFP

Fotó: Burger Zsolt/Magyar Nemzet

A 2006-os év véres októberének előzménye az őszödi beszéd volt. Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án mondta el a trágárságokkal tűzdelt őszödi hazugságbeszédet, miután a választásokon az MSZP egy hajszállal győzött, köszönhetően annak, hogy eltitkolták az ország valós állapotát, és hazugságokkal kampányoltak. 

A miniszterelnök zárt körben, a nyilvánosságot kihagyva közölte: 

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.

 

Vadászat indult

Gyurcsány őszödi beszéde szeptember 17-én szivárgott ki, elsőként a Magyar Rádió közölt részleteket a bukott kormányfő által elmondottakból. Az elhangzottak miatt azonnal tüntetések indultak, egyre többen gyűltek össze Budapesten és több vidéki nagyvárosban. Gyurcsány rendőrei már szeptemberben vadásztak a tüntetőkre, október 23-án aztán olyan brutalitással léptek fel a hatalom védelmében, aminek eredményeként az azonosítószám nélküli rendőrök által okozott sérülések között volt

többek közt mellkasi, nyaki nyílt seb, a mellkasfalon és a combon okozott lőtt sérülés, szemsérülés, hónalj tájéki, hasfali lőtt seb, bal kéz első-második ujjának traumás amputációja, lapockatörés, szemgolyóba hatoló idegen test (lövedék), koponyaboltozati törés. 

Rendőri túlkapások

A brutális hatalmi fellépést vizsgáló Balsai-jelentés utólag kimondta, terrorcselekmények történtek 2006. október 23-án Budapest belvárosában. Balsai szerint „megalapozottan feltehető”, hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan hajtotta végre a túlkapásokat. Balsai szerint

a rendőrök „legfelsőbb politikai utasításra”, vagyis Gyurcsány Ferenc parancsára cselekedtek.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője többször is hangsúlyozta, hogy ma már jogerős ítéletekkel, felvételekkel, szemtanúkkal, jelentésekkel is alátámasztott tény, hogy szisztematikus karhatalmi erőszakot alkalmaztak törvénytelen eszközökkel, amelynek

célja a megfélemlítés, a hatalom megőrzése és az alapvető jogok gyakorlásától való elrettentés volt.

A bevetett fegyverek közül a szemsérüléseket is okozó vadászfegyverekről és a gumilövedékekről szakértők is megállapították, hogy élet kioltására is alkalmasak voltak. Ráadásul az arcukat eltakaró és azonosító nélküli rendőrök számtalan esetben súlyos sérülések okozása céljából fejmagasságra lőtték ki nemcsak a gumilövedékeket, hanem a könnygázgránátokat is.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában