Súlyos a helyzet

2024.01.01. 10:02

Zajlik az evakuálás Japánban a földrengéseket követően, cunamiriadó van érvényben (videók)

Nagy erejű - 7,6-es erősségű - földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét - jelentette a NHK közszolgálati televízió.

MW

Megtört járda 2024. január 1-én Wajima Cityben (Ishikawa prefektúra)

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP

Fotó: Yusuke Fukuhara

Több embert maguk alá temettek a romok a japán földrengésben

Hat embert élve temettek maguk alá a romok hétfőn, a Japán-tenger partvidékét megrázó, 7,6 erejű földrengésben és az azt követő utórengésekben Japán középső részén, a Noto-félszigeti Vadzsima városban - közölte a központi kormány.

A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe. A földmozgás fészke Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt.   

A heliy hatóságok szerint Notón ötvennél több 3,2-esnél erősebb földmozgást lehetett észlelni négy óra leforgása alatt. Vadzsimában tűz is keletkezett, más településeken is összedőltek épületek a földrengés hatására.   

A földrengést az északi Hokkaidótól a délnyugati Kjúsúig lehetett érezni. Több, a Japán-tenger partján fekvő prefektúrára adtak ki szökőárriadót, amelyek magas fokozatúról később enyhébbre változtattak.

Több sérültről is érkeztek jelentések. Két nőt kórházba szállítottak, miután elestek, illetve lehulló tárgyak találták el őket a Fukui prefektúrában fekvő Avarában - közölték a helyi hatóságok. A Niigata prefektúrabeli Itoigavában egy nyolcvanas éveiben járó nő evakuálás közben elesett, és megsérült.

Isikavában hozzávetőlegesen 32 500 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.   

A katasztrófaelhárítás szerint öt prefektúrában összesen több mint 51 ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A meteorológiai hivatal szerint cunamit tapasztaltak Tojama és Niigata prefektúrákban is.   

A dél-koreai meteorológiai hivatal közölte, hogy egyméteres hullámok érték el Dél-Korea keleti partvidékét a japáni földrengés következtében. Kangvon tartomány hatóságai figyelmeztették a lakókat, hogy vonuljanak át magasabban fekvő területekre - közölte a belbiztonsági minisztérium.   

Az orosz Távolkelet több városában, így Vlagyivosztokban is cunamiriadót rendeltek el, de egyelőre nem kezdték meg az evakuálást.

Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt

Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.   

A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók.

Massive Earthquake in Ishikawa, Japan
Egy lakó okostelefonján mutatja a szökőárriadót Japánban 2024. január 1-jén
Fotó: Tosei Kisanuki  / Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP

A hivatal közölte: 1,2 méternél magasabb hullámokat észleltek Notónál. Előzőleg a hivatal arra figyelmeztetett, hogy akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira is.  

A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem - közölte az autópályaüzemeltető, illetve a japán vasúttársaság.

A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségében működő atomerőműveknél. Később az atomenergia-felügyeleti hatóság megerősítette, hogy a tenger partján működő atomerőművekben sincsen üzemzavar.   

Isikava és Tomaja prefektúrákban több mint 36 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás - közölte a Hukuriku Electric Power áramszolgáltató vállalat.   

Az NKH televízió által közzétett felvételeken összeomló épületeket lehetett látni Isikavában.   

Kisida Fumio kormányfő felszólította az érintett területek lakosait, azonnal hagyják el a térséget. Közölte, hogy a miniszterelnöki kabinet és a kormány közli az evakuálással kapcsolatos információkat, értékeli az aktuális helyzetet és együttműködik a helyi kormányzatokkal az emberi életek mentésében.   

A nemzeti TV-ben nagy betűkkel írták ki, hogy: EVAKUÁCIÓ.

Bejelentették:

Tisztában vagyunk vele, hogy az otthonuk, a holmijuk mind értékes számukra, de az életük mindennél fontosabb. Fussanak a lehető legmagasabbra

- számol be róla a Magyar Nemzet.

Videókon látszik, hogy a házak és a vonatok remegnek a földrengésektől:

Egy másik videón pedig már az látható, hogy hatalmas hullámok érik el Suzu városát:

 

2011. március 11-én nagy erejű földrengés és szökőár pusztított Japánban, közel húszezer ember halálát okozva, városokat romba döntve és megolvasztva a nukleáris fűtőanyagot a fukusimai erőműben. 

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése.   

Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában