11°
14°
12°

Folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program

Remek eredményeket hoztak az ottani kutatások.

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott – mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke pénteken Pécsen, a program záró konferenciáján.

Pálinkás József a magyar felsőoktatás napján a Kodály Központban rendezett tanácskozás megnyitóján elmondta: az eddigi 12 milliárd forintos támogatás után az NFKIH 6,5 milliárd forinttal járul hozzá a program folytatásához.

Elkezdődik egy nemzeti kvantumtechnológiai program, amely remélhetően sikeresen összefogja majd az ezen a területen zajló magyarországi kutatásokat. Olyan programokat terveznek továbbá, amelyekben egyszerre van jelen a kutatók közötti verseny és az együttműködés – tette hozzá.

Freund Tamás agykutató, a NAP elnöke az eddigi eredmények között megemlítette, hogy új gyógyszerjelölt vegyületeket fedeztek fel az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyítására, új felfedezést tettek az örökletes Huntington-kór kezeléséhez, hozzájárultak a kognitív zavarok megismeréséhez és több sikeres bionikai kutatást végeztek el.

Felidézte: az agykutatási programot az indokolta, hogy 2010-ben Európában 798 milliárd eurót fordítottak idegrendszeri betegségek gyógyítására, kezelésére, ami súlyos gazdasági és szociális teher a társadalomnak, a családoknak; ennél fogva az agykutatás halaszthatatlan politikai feladattá vált.

A NAP két alprogramjában négy év alatt 89 új kutató laboratóriumot hoztak létre és jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek, többek között funkcionális MRI-labor készült az MTA Természettudományi Kutató Központjában, humán agyszövetbank és nagyfelbontású EEG-berendezés a Semmelweis Egyetemen, neuro-onkológiai labor a Debreceni Egyetemen vagy neurofiziológiai, biomarker labor a Szegedi Tudományegyetemen- jegyezte meg.

A NAP hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi kiadások csökkentéséhez, valamint, hogy segítse az egészségipar fenntartható fejlődését – mondta a program elnöke.

A 2017 novemberében záruló program keretében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezetésével, tíz kutató intézmény részvételével végeztek agyi folyamatokkal, rendellenességekkel és kezelési-megelőzési eljárásokkal kapcsolatos kutatásokat. Olyan betegségek esetén értek a kezelést, gyógyítást segítő eredményeket, mint a szklerózis multiplex, az autizmus, a skizofrénia vagy az internet-függőségre jellemző agyi elváltozások.

A Országos Klinikai Idegtudományi Intézet kutatócsoportja az Alzheimer-kórral jelentkező epilepszia diagnosztizálásában ért el áttörést, amelynek köszönhetően lassítható az kór tüneteinek romlása. A PTE kutatói a mély agyi stimulációval kapcsolatos munkájuk során bebizonyították, hogy a „megfelelően korán” elvégzett mély agyi stimuláció képes a munkaképesség megőrzésére Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.

Az NFKIH tájékoztatása szerint a négy év alatt négyszáz kutató dolgozott a programban, amelynek keretében 126 kutatói-fejlesztői állást hoztak létre.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Mezőtúrnál halálra gázolt egy gyalogost a vonat
2
Frontális baleset történt a 4-esen, ketten meghaltak
3
Vízilabda BL: a mezőny és a döntő létszámát is növelik
4
Halálos baleset: mezőgazdasági vontatónak ütközött a motoros
5
Halálos karambol történt Abonynál
befektetés a jövőbe
Régen látott mértékű fejlesztés zajlik az oktatásban
oktatás / 1 órája
Iskolák fenntartását vette át az egyház Tolnában
Bonyhádon és Madocsán egy-egy általános iskola fenntartását vette át szeptember elsejétől az evangélikus és a református egyház, az önkormányzatok is támogatták a fenntartóváltást.
Gyász
EMLÉKEZÉS ,,Az élet múlik, de akit szeretünk, arra életünk végéig könnyes szemmel emlékezünk." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk drága feleségemre, édesanyámra, nagymamánkra és dédmamánkra KREPELKA GÉZÁNÉ halálának 10. évforulóján. Szerető családja
EMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk DR. CSIFFÓ GYÖRGY agrármérnök-tanár 1932-1999 halálának 18. évfordulójára. Szerető családja
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SOLTI ISTVÁNNÉ (született: Szita Klára) 85 éves korában örökre megpihent. Búcsúztatása 2017. szeptember 26-án 13.00 órakor lesz a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában. A gyászoló család
menekültkérdés / 1 órája
A kvóták nem oldják meg a menekültválságot
CSERKESZŐLŐ / 2 órája
Közmunkások is elutazhattak Szlovákiába: „Azt se tudtam, mi az a „külföld”.”
rendez-vous / 2 órája
Volkswagen, szeretem!
Ragyogás / 3 órája
70 éves a horrorregények királya
SZOLNOK / 12 órája
Lelkisegély-szolgálat: az eddigi leghosszabb hívás öngyilkossággal függött össze
nem fenékig tejfel / 13 órája
Szomorú ok miatt válna meg Michelin-csillagaitól a sztárséf