Sport

2007.08.14. 19:04

Sarudi készül Pekingre

Több mint harminc esztendővel a kajakos Deme József világbajnoki sikerei után a múlt hét végén a kenus Sarudi Pál kétszer is felállhatott a dobogó tetejére a duisburgi vébén.

SZOLJON

A mindössze 24 esztendős szolnoki fiatalember, Sarudi Pál kenu négyesben társaival — Balázs Péter (BSE), Joób Márton és Horváth II. Gábor (Szeged) — egyaránt aranyérmes lett a 200 és az 500 méteres távon.

— Nagy volt az öröm a befutót követően?
— Jól éreztük magunkat, igazán boldogok voltunk. Mivel a vasárnapi döntők közül a sprinttávon délelőtt, míg az 500 méteren délután versenyeztünk, természetesen csak este ünnepelhettük meg a sikereinket. Akkor beszélgettünk, lazítottunk, bontottunk néhány üveg pezsgőt, egyszóval jól éreztük magunkat. Hétfőn este már Szolnokon a családdal ünnepeltünk duplán, mert augusztus 10-én töltöttem be a 24. életévemet. A Mezőgép Kajak-Kenu Klub vezetői, az edzőm, Erdős Attila és versenyzőtársaim gratuláltak sikerhez. Viccesen szólva, én nem utaztam tűzoltóautóval, mint a kosarasok, de más hasonló elismerésben sem volt részem, Szolnok városától senki nem keresett azóta sem.
 — Hosszú utat tett meg, mire felért a dobogó tetejéig?
 — Igen. Tízesztendős korom óta kenuzom, Tarsoly István volt a nevelőedzőm a sportiskolánál, és évek óta Erdős Attila irányítása mellett dolgozom. Volt egy kis időszak, mikor a BSE színeiben versenyeztem, de visszatértem Szolnokra, itt vagyok igazán itthon. Mintegy másfél éve alakult meg a négyesünk, akkor legyőztük a magyar bajnokságon Kolonicsékat, azt követően az Eb-n második, a szegedi világbajnokságon pedig bronzérmesek lettünk a 200 méteres távon. Ez utóbbi verseny is felejthetetlen volt, több mint negyvenezer néző szorított értünk a Maty-éri pályán. Idén pedig duplázhattunk, hiszen mindkét világversenyre a mi csapatunk harcolta ki az indulás jogát. Világ- és magyar bajnokok, valamint Eb-harmadikok lettünk. Nem a szerencsén múlott, alaposan megdolgoztunk a sikerekért.

— A győzelmek után most jön a lazítás?
— A napokban egyik társammal, Balázs Péterrel elutazunk Spanyolországba, ahol egy meghíváson versenyen veszünk részt. Majd szeptember közepén társaimmal indulunk a sydneyi sárkányhajó-világbajnokságon, ahol meg akarjuk védeni aranyérmünket. Ez utóbbi két verseny lesz az úgynevezett lazítás, hiszen az ősszel máris kezdjük az olimpiai felkészülést.
 — Mik a tervei, hiszen a kenu négyesek nem szerepelnek az ötkarikás
programban?
 — Készülök az 1000 és az 500 egyesre, valamint Balázs Petivel megpróbáljuk mindkét páros számot. Tudjuk, hogy olimpiai és világbajnokkal kell felvennünk a versenyt, de állunk a megméretés elé. Nagy verseny lesz, a tavalyi válogatón csak egész kis különbséggel kaptam ki Vajda Attilától egyesben. De különbőző szintű versenyeken már Kolonicsot is sikerült legyőznöm, egyébként sem ijedek meg senkitől. Jó lenne, ha egy esztendő múlva a 25. születésnapomat is érmekkel ünnepelhetném a pekingi olimpián —  mondta a versenyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!