Sport

2008.04.11. 15:30

Sarudi Pál ötkarikás álmai

Sarudi Pál, a Szolnoki Mezőgép versenyzője tavalyi részese volt a kenu négyesek világbajnoki győzelmeinek is. Ám az olimpia programjában nem szerepelnek a négyesek. Pali mégis indulni akar a játékokon.

Varga Csaba

Mostanság a tengerentúlon, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Dél-Afrikában úgynevezett meleg vízi edzőtáborokban készülnek legjobb kajakosaink és kenusaink az elkövetkező feladatokra. Ellenben Sarudi Pál továbbra is a jól megszokott hazai környezetben, a Holt-Tiszán gyakorol, gyűjti az erőt. Annyi változás azonban történt a 25 éves fiatalember életében, hogy már nem gyalog vagy bringával, hanem egy vadonatúj Suzuki Ignisszel jár az edzésekre.
— Sajnos nem nyertem a lottón — indította a beszélgetést a versenyző. — Ám a Suzuki-Treff tulajdonosa, Ollé Sándor jóvoltából kaptam egy autót használatra. Természetesen nagyon meg vagyok vele elégedve, hiszen mindenféle extrával felszerelték. Arról nem beszélve, hogy a hajómat is tudom az autóval szállítani, ami szintén nagy könnyebbség számomra.
— Az elmúlt években leginkább csapathajóban érte el sikereit, a válogatókra azonban egyes hajóban készül. Hogyan sikerült az átállás?
— Megoldottam. Ám azt tudni kell, hogy a kajakkal ellentétben a kenuban nagy különbség van az egyes, a páros vagy a négy hajóban való evezés között. Mindegyikben más technikát kell alkalmazni. Október óta készülők a szezonra, közben két hetet dolgoztam Horvátországban az Adria-tenger egyik öblében, ami elsősorban a környezetváltozás szempontjából volt jó. Az más kérdés, hogy Kolonics Gyuriék Johannesburgban tényleg ideális feltételek között dolgozhattak heteken keresztül. Ám ez már pénz kérdése, abban én nem dúskálok. Ha nem lenne szülői segítség, még a felkészülésem is veszélybe kerülne. Hozzáteszem, a Holt-Tiszán jobban szeretek kenuzni, mint bárhol másutt, edzőm, Erdős Attila irányításával. Január óta vagyok vízen, szerencsére elkerültek a betegségek, sérülések.
— Melyik számban célozza meg a pekingi részvételt?
— Az az igazság, hogy Vajda Attila, az ezer méter világ- és Európa-bajnoka védettséget élvez ezen a távon. Marad az 500 méteres táv, melyre leszünk majd jó néhányan. Sőt még azon is gondolkodom, Joób Marcival egy hajóban megpróbáljuk az ezerméteres párost. Egyik megméretés sem ígérkezik könnyűnek, de állok elébe.
— Mikor lesz az első megméretés?
— Egy hónap múlva Szegeden lesz az első válogató.  Ezt követi május közepén az Európa-bajnokság, amit Milánóban rendeznek meg. Júniusban mindkétszer Szegeden, előbb a Világkupán, majd egy újabb válogatón lehet majd kiharcolni a pekingi részvételt. Azért dolgozom, hogy teljesüljön nagy álmom: olimpiai induló legyek, terveim szerint már az idei ötkarikás játékokon — nyilatkozta a versenyző.

 

Az évad legfontosabb versenyei
Május 9-11.: első számú válogató, Szeged
Május 15-18.: Európa-bajnokság, Milánó
Június 5-7.: Világkupa, Szeged
Június 27-29.: Második számú válogató és országos bajnokság, Szeged
Augusztus 18-23.: Olimpia, Peking

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!