Folyékony élet

Molnár-Révész Erika

Három-négy nap. Eddig bírnánk ki nélküle élve, hiszen az emberi test több, mint felét alkotja. Földi életünk első hónapjait is benne töltjük, nem véletlenül szereti a legtöbb kisgyermek ösztönösen.

A víz az élet bölcsője, az élet maga.

Vannak olyan országok, melyek nem bővelkednek ebben a természeti kincsben, a mi Kárpát-medencénk ebből a szempontból is igazi csoda. Ám már nekünk is megmutatta hiányát a víz, a tavaly nyári aszály rettenetes károkat okozott a földeken. Látványosan szomjazott a repedezett talaj, az élet fokozatosan pusztult, tarló- és nádastüzek tomboltak az Alföldön, a Hortobágyon. 

Ezért kell nagyon komolyan venni a vízgazdálkodás kérdését, hiszen egyre szélsőségesebb az időjárás. Van, amikor a szárazság, ám olyan is, amikor a belvíz teszi tönkre a termést, vagy éppen folyóink lépnek ki a medrükből, egy hirtelen nagy esőzés, vagy csapadékosabb időszak miatt. 

A problémát felismerve a kormány 2017-ben elfogadta a Kvassay Jenő Tervet, mely a vízügyi ágazat fontos céljává emelte a vízvisszatartás fejlesztését. Ennek során komoly tanulmányok születtek, mely felmérte a meglévő, és a jövőbeni víztározók helyét, kapacitását. 2016-2019 között negyvenkilenc kiválasztott helyszínre készült el megvalósíthatósági tanulmány, ebből 2022-ben tíz dombvidéki, és hét síkvidéki tározó műszaki terve készül el, megalapozva jövőbeni megépítésüket.

Nagyon nagy szükségünk van erre, és lehetőség szerint minél hamarabb. Mert hiába megy a piszkos harc már évtizedek óta a legfontosabb nyersanyagnak tartott kőolajért, a nem túl távoli jövőben ez a verseny nagyon könnyen átbillenhet a víz javára.