A közösség ereje

Molnár-Révész Erika

Várkony gyönyörű Tisza-partjának látványa már önmagában is hatalmas élmény volt, de az ott élők nyitottsága is meghatározó emlék marad. Míg itt a kihajtás jegyében rendeztek programokkal színesített kézműves vásárt, Tiszaföldváron a várossá válást ünnepelték, Karcagon huszár, Abonyban autós találkozót, Besenyszögön pedig családi majálist tartottak. Mint kiderült, utóbbi rendezvény helyi vállalkozók, magánszemélyek, civil szervezetek támogatásával valósult meg, és így volt ez még számos helyen a Jászkunságban.

Ahogy képösszeállításainkon is látszik, remek hangulatú programok zajlottak szerte a vármegyében, és ahogy szinte mindenhol elhangzott, ezek célja sok esetben a közösségépítés.

Kellenek is az ilyen események a települések életében, hiszen a dolgos hétköznapok után mindenkire ráfér a pihenés, szórakozás. Ilyenkor lehet kötetlenül beszélgetni, kicsit jobban megismerni a másikat, na, és finomakat enni-inni.

A bográcsgulyások, pörköltek, sültek, házi sütemények és kalácsok elengedhetetlen kellékei az ilyen programoknak. És amit örömmel láttam még, egyre kevesebb volt a kirakadóvásárokban a „gagyi” és egyre nagyobb értéket jelentenek ma már a kézműves termékek.

A gyermekek számára igazi paradicsom volt ez az elmúlt néhány nap, hiszen együtt szaladgálhattak, bandázhattak a színes forgatagban. Mintha a települések egy nagy, boldog családként ünnepeltek volna, egy összetartó közösségben.