Az otthon melege

Molnár-Révész Erika

Mindenkinek járna a világon egy otthon, egy meleg otthon, ami biztonságot, békét, védelmet jelent. Ez az ünnepek közeledtével még fontosabbá válik, hiszen a karácsony lényege az, hogy egy szeretetteljes környezetben együtt legyünk családtagjainkkal, rokonainkkal, barátainkkal. 

Young,Woman,Sitting,At,Home,By,The,Fireplace,With,A
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Sajnos nem mindenkinek adatik meg ez, vagy azért, mert a hosszú évek során egyedül maradtak, vagy mert még az otthon melegének biztosítása is nehézségekbe ütközik.

Manapság már egyre több szervezet segít az állami szociális tűzifaprogramon felül a rászorulóknak. Van, hogy az önkormányzat, a hátrányos helyzetű településeken pedig a különböző szeretetszolgálatok, mint például a máltai, vagy az ökomenikus adományoz fűtőanyagot vagy korszerű fűtőtestet azoknak, akiknek szükségük van rá. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabőn például napelemek segítségével fűtött panelekkel, illetve új kályhákkal is támogatja a családokat télen a biztonságos fűtés érdekében. Újszászon – lévén 5000 fő feletti település, ezért nem pályázhat szociális tüzelőre– az önkormányzat önerőből gondoskodik azokról, akik rászorulnak a segítségre. Számos településen pedig polgárőrök vágják össze, és hordják be a tűzifát a kamrákba az idős, nehezen mozgó lakosoknak. Mind-mind óriási segítség, hiszen élet-halál kérdéséről van szó. 

Mert mindenkinek járna egy otthon, egy biztonságos, meleg otthon, ahol sem testben, sem lélekben nem fáznak az emberek.