galériával

2019.10.17. 06:45

A jövőjük lehetséges irányairól tájékozódtak a megyei fiatalok

Számos lehetőséggel találkozhattak a fiatalok a jövőjüket illetően az elmúlt napokban.

Szabó Lilla Laura

A Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Kormányhivatal ugyanis pályaválasztási kiállítást tartott a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumában. Számos megyebeli oktatási intézmény mutatkozott be a rendezvényen. Kísérletekkel, bemutatókkal, ínycsiklandó finomságokkal várták a látogatókat.

Az szakgimnázium udvara és a tornaterem adott otthont a kiállítók standjainak. A színes forgatagban mindenki találhatott kedvére való foglalkozást.

– Nálunk itt forrasztógéppel lehet mintákat égetni ezekbe a fa lapocskákba – mesélte Benke László, a Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának asztalos tanulója.

Néhány méterrel távolabb az elektronika világába nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma Mezőtúrról érkezett.

– A tanulók elektronikai technikus végzettséget szerezhetnek, a szakmai gyakorlatot pedig a Rafi Hungária Kft.-nél tölthetik – részletezte Szabó Patrícia Renáta a cég HR munkatársa. Közben pedig büszkén mutatott be egy építőjátékból készített robotot. A szerkezetet Kiss Hunor tanuló építette, majd okos telefonja segítségével mozgásra is bírta.

– Írtam egy programot a készülékemre. Ezzel, valamint egy vezeték nélküli adat továbbítóval irányítom a robotot – mondta a fiatalember, közben pedig a figura már el is indult.

Az udvaron, a jövőből nagyon is a jelenbe csöppent az ember. A törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata ugyanis különleges helyszínt állított össze. Az őszi udvarház szemkápráztató színei mellett egy sokkal szembetűnőbb részlet vonzotta a tekinteteket.

Villám, a három hónapos szarvasmarha borjú! Persze nem egyedül érkezett. Juhok, galambok, tyúkok, kakasok és nyulak is elkísérték. A különleges kiállítótársak az iskola tangazdaságából valamint a tanulók családjainak otthoni állományából érkeztek.

– Nagyon sokat szeret futkározni, ezért is kapta a nevét – árulta el mosolyogva Geszti Sándor diák, aki elmondta azt is, családjával földművelésből élnek, tanyájuk van. Ő pedig majd egyszer szeretné továbbvinni a hagyományt.

– Kisgyermekkorom óta körülvesznek az állatok, nagyon szeretek velük foglalkozni – vette át a szót Kiss Balázs, Sándor évfolyamtársa. Elmesélte, hogy széleskörű ismereteket sajátítanak el ahhoz, hogy maguk is elboldogulhassanak a feladatokkal. Ő szintén a családi gazdaságban szeretne tevékenykedni. Szerintük a mezőgazdasági szakmáknak igen is van jövőjük, sőt egyre többen érdeklődnek irántuk.

A torna csarnok egyik asztalánál Bodnár Henriett a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának diákja mutatott be különleges szalvétahajtogatási technikákat. Iskolatársa, Rojkó Dorina elárulta, hogy őt a cukrászat rejtelmei ejtették rabul. Szívesen díszít tortákat, szereti megvalósítani az elképzeléseit.

Tóth Izabella Dóra, kommunikáció és média tagozatos tanuló, a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumának saját készítésű újságját mutatta be.

A több száz fiatal látogatónak nem volt könnyű dolga. Bár akadtak, akik pontosan egy korábbi rendezvényen találták meg továbbtanulási céljukat.

– A kiállítás remek, nekem most a hegesztő bemutató tetszett a legjobban. Egyébként ide járok a gépipariba – mesélte De Medio Filippo. Barátja, Molnár Szabolcs, szintén jó véleménnyel volt a rendezvényről:

– Hasznosnak tartom, sokat segít annak aki még nem tudja merre menjen tovább. Tavaly én szintén tanácstalan voltam, de itt találkoztam a nyelvi előkészítő szakkal, jelentkeztem, fel is vettek. Nagyon szeretek ide járni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!