SZOLNOK

2019.10.19. 11:30

Számos fogászati eljárást végeznek ingyenesen

Foghúzás, fogtömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés – csak néhány azon eljárások közül, amiket finanszíroz a társadalombiztosítás.

Molnár-Révész Erika

Szeged, 2014. szeptember 3. E. Kókai Erzsébet szakorvos vizsgálatot végez a Dél-Alföldön fogyatékkal élõ gyermekek újonnan átadott fogászati centrumában a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán 2014. szeptember 3-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: Illusztrációfotó

Hogy a különböző életkorokban melyik beavatkozás díjmentes és melyik nem a fogászati alapellátásban, annak most utánajártunk.

– Nullától tizennyolc éves korig minden fogászati beavatkozás ingyenes, bármilyen eljárásról is essék szó. Legyen ez akár tömés, gyökérkezelés, fogeltávolítás vagy fogkőleszedés – magyarázta dr. Kovács Éva szolnoki fogorvos, aki nem mellesleg az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság Egészségügyi Intézményének intézményegység-vezetője, igazgatóhelyettese.

– Ha bármilyen gyógyászati segédeszköz igénybevételére is szükség van, ilyen például az ebben a korban ritkán előforduló korona vagy híd, de akár fogszabályzó készülék, ezeknek az orvostechnikai eszközöknek már van díja. Bár ezek is valamelyest tb-támogatottak.

A díjmentesség alól kivétel ha kozmetikai, ­szépészeti beavatkozásról beszélünk – válaszolta dr. Kovács Éva, aki egy valamit nem győzött hangsúlyozni: ma Magyarországon nullaéves kortól a halálig a fogmegtartó kezelések ingyenesek.

– Ezekbe beletartozik például a tömés, a gyökérkezelés, gyökértömés, fogkő-eltávolítás, ecsetelés, tasakkezelés, szájsebészeti beavatkozások, valamint a sürgősségi ellátások is. Utóbbiak a foghúzás, a különböző szájsebészeti beavatkozások, foghúzás utáni fogmedergyulladás, gyökérhártya-gyulladás kezelése vagy tályog megnyitása – sorolt néhány példát.

Hozzátette, azokra a fogpótlásokra, amelyek tizennyolc és hatvankét év között készülnek, nem vonatkozik a díjmentesség. Ezekben az esetekben nemcsak az orvostechnikai eszköz díját, de az orvos munkadíját is ki kell fizetnie a páciensnek.

– Ezek árai általában a körzeti rendelőkben ki vannak függesztve. Azért mondom hogy általában, mert például Szolnokon így van. A megyeszékhelyen ugyanis egységes árlistát kért az alapellátásban dolgozó fogorvosoktól az önkormányzat – mondta a szakember.

A társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozásokat a körzeti fogorvosi rendelőkben lehet igénybe venni. Azt, hogy kinek, melyik szakember a saját körzeti fogorvosa, egyrészt onnan lehet tudni, hogy a körzeti orvosi rendelőkben ki van függesztve, hogy melyik utca tartozik az adott fogorvoshoz.

Emellett az önkormányzat honlapján az egészségügyi ellátások címszó alatt, vagy az önkormányzat egészségügyi, szociális osztályán is lehet tájékozódni. Szolnokon összesen tizennégy körzetben működik fogászati alapellátás.

A térítésmentes beavatkozásokról pontos részletek a Nemzeti Egészségbiztosítása Alapkezelő honlapján olvashatóak.

A kicsik fogaira különösen nagy figyelmet fordítanak

Míg a bölcsődés gyermekek ahhoz a körzethez tartoznak, amelyikhez a szülő, az óvodások és iskolások viszont intézmények szerint tartoznak egy- egy fogorvoshoz. Szolnokon nyolc iskolafogászati rendelő működik.

– Az iskolafogászaton szűrések és bizonyos beavatkozások történnek. Ha szükséges, visszahívják a gyermeket tömésre vagy bármilyen beavatkozásra, de a szülőnek nem kötelező odavinnie.

Két lehetőség van probléma esetén. Az egyik, hogy a szülő a gyereket az iskolafogászatra viszi vissza. Ide előre kell bejelentkezni, hiszen az iskolafogászatok gyakran kint szűrnek iskolákban, óvodákban, vagy egészségnapokon, tevékenységük ugyanis nem korlátozódik csak a rendelőkre – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Éva szolnoki fogorvos, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság, Egészségügyi Intézmény intézményegység vezetője, igazgatóhelyettese.

Hozzátette, a szülő másik lehetősége, ha elviszi a gyereket például a saját körzeti fogorvosához, ez is ugyanúgy ingyenes, mint az iskolafogászat.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!