Képmutatók, álszentek a Katart bírálók a FIFA-elnök szerint

Erős szavakkal vette védelmébe a rendező országot Gianni Infantio, a nemzetközi szövetség vezetője a vb-rajt előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Rózsa Róbert

Infantino szerint Katar igenis törődik a vendégmunkásokkal

Fotó: MTI/AP

Egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

– Úgy gondolom, hogy amit mi európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni – fogalmazott szombati, al-rajjani, az MTI által szemlézett sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz-svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt.

– Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem – mondta a FIFA elnöke. – Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.

Infantino hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat. Szerinte a nyugati országok kioktatása képmutató, egyoldalú.

– Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam – fogalmazott.

Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat.

Gianni Infantino korábban többször hangsúlyozta, bevándorlók gyermekeként maga is számtalanszor szembesült kirekesztéssel. A FIFA-elnök dohai lakóhellyel is rendelkezik.

A világbajnokság vasárnap 17 órakor a Katar–Ecuador mérkőzéssel kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!