Jászkunság

2023.03.04. 12:30

Jól mosson, de csendes is legyen a mosógép!

Több tényezőt érdemes figyelembe venni, ne csak ár vagy márka alapján válasszunk háztartási gépet!

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Míg a szárítógépek létjogosultágáról egy átlagos háztartásban megoszlanak a vélemények, mosógépre nem kérdés, hogy szükség van. Még jobb, ha az egy megbízható darab, ami hosszú éveken át teljesíti a rá bízott feladatot. Választék akad bőven, árban is nagy a szórás, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy mi alapján döntsünk, hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot ár-érték arányban?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy teszttel segít a választásban. Tizenhárom márka, 61 termékét tesztelték nemzetközi előírások alapján. A felültöltős mosógépek kevésbé népszerűek, a kínálat is kisebb belőlük a boltokban, ám vannak, akik erre esküsznek, ezért a tesztelt termékek közé bekerült hat ebből a típusból. 

A mosógépek teljesítményét több szempont alapján vizsgáltuk és pontoztuk. Figyelembe vettük a mosási-, öblítési- és centrifugálási hatékonyságot, az energia- és vízfogyasztást, a zajkibocsátást és a használhatóságot. Mindezek közül a mosási hatékonyság számított bele a végeredménybe legnagyobb súllyal

 – írja az egyesület a honlapján, ahol a különböző márkák eredményei is olvashatók.

Összegzésként elmondható, hogy nem elég csak márka vagy ár alapján dönteni. Mosógép vásárláskor készüljünk fel, hogy valamilyen kompromisszumot szinte mindegyik készülék kapcsán kötnünk kell, de jó, ha saját prioritásaink alapján mi magunk dönthetjük el, hogy pontosan milyet. Azon túl, hogy legyenek tiszták a ruhák, mindannyiunknak más lehet fontos a tökéletes mosógép kiválasztásánál. 

Az sem mindegy, hogy mennyire könnyű a mindennapi használata. Hiszen, nem jó, ha minden alkalommal bogarásznunk kell a használati kézikönyvet, mert nem egyértelmű, hogy milyen funkciót, hogy indíthatunk el könnyedén, vagy minden ki- és bepakolás macerás. S ha eljött az ideje, hogy lecseréljük készülékünket, akkor ez ügyben is körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készülékünket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!