Hubai Imre Csabáné

2021.11.19. 19:58

Kitartással végzi munkáját a karcagi biogazdálkodó

Újabb rangos elismerést vehetett át korábbi Aranykoszorús Gazdaasszony miniszteri kitüntetése mellé Hubai Imre Csabáné. A Magyar Vidékért díjat dr. Nagy István agrárminiszter adományozta a karcagi szakembernek, akivel pályájáról, a biogazdálkodásról és nagymamaszerepéről beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Hubai Imre Csabáné a nemrég megkapott miniszteri elismeréssel

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Apai görög őseim a török megszállás után, kereskedőként érkeztek Magyarországra. Hajdú-Bihar megyében, Kabán lettek földművesek, és gyümölcstermesztéssel, kertészettel foglalkoztak. Anyai nagyapám, Sárközy János az első világháború alatt vitéz Horthy Miklós parancsnoki hajóján szolgált – kezdte történetét Hubai Imre Csabáné Margit.

Kabán járt általános iskolába, majd állattenyésztő szakon érettségizett Püspökladányon.

– A mezőgazdasági pálya gyermekkorom óta nem volt kérdés, génjeimben örököltem a földműves munka szeretetét. Vallom, hogy a kellő szakmaszeretettel, kitartással végzett munka meghozza gyümölcsét, én is eszerint dolgozom a mai napig. Keszthelyen növényvédelmi üzemmérnöki diplomát, majd általános agrármérnöki diplomát szereztem. Pályafutásomat 1968-ban a Hajdú-Bihar megyei kis faluban, Újtikoson kezdtem. A férjemet is az egyetemen ismertem meg. Mivel ő kunhegyesi, úgy döntöttünk, a két város között telepedünk le, így kerültünk Karcagra 1970-ben. Én a No­vember 7. Mezőgazdasági Termelőszövetkezet növényvédelmi agronómusa, majd a kertészeti ágazat vezetője lettem. 1989-ben magánvállalkozóként megalapítottuk Berekfürdőn a kertészetet, majd a családi gazdaságunkat a férjemmel és gyermekeinkkel.

Csak biogazdálkodással foglalkozunk, szlogenünk a termőföldtől az asztalig

– ezen elv mentén természetes úton történő termelést és feldolgozást valósítunk meg. Ez egyre népszerűbb Karcagon és környékén, de már a fővárosban is, termékeink nagy része pedig exportra megy. Én a szakma egészét szeretem, hiszen a biodinamikus rendszerben a növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet egy egységet képez. A fő bioterméket – jórészt feldolgozva – értékesítjük, a mellékterméket pedig az állattenyésztésben használjuk fel. A fenntartható gazdálkodásnak egyre inkább jelentősége van a klímaváltozás miatt és az egészséges táplálkozás érdekében –sorolta.

A díjazott nagyon büszke gyermekeire, akik a családi gazdaságukban dolgoznak. Margit jogász, informatikus közgazdász, mérlegképes könyvelő, Erika kereskedelmi főiskolát végzett, Imre pedig kertészmérnök – ő jelenleg a megyei közgyűlés elnökeként a gazdaság napi munkáiból kevésbé tudja kivenni a részét.

– Ma már tizenegy unokánk közül is többen – saját elhatározásukból – az agrárvonalon tanultak tovább, többen már velünk dolgoznak. Remélhetően az egy szem dédunokánk is követi a többieket ezen a vonalon tizenöt-húsz év múlva – mondta Hubai Imre Csabáné, aki szerint fontos, hogy családjuk nemcsak hirdeti termékeivel az egészséges életmódot, hanem maguk is tudatosan, egészségesen élnek.

Hubai Imre Csabáné a nemrég megkapott miniszteri elismeréssel
Fotó: Daróczi Erzsébet

Gyermekeik, unokáik a bioélelmiszerek fogyasztása mellett a gyógynövényeket is jól ismerik és alkalmazzák, ők azt vallják, hogy a természethez kell nyúlni betegségek esetén, mert az biztos, hogy jót tesz a szervezetnek.

Hubai Imre Csabáné életében fontos szerepet játszanak az unokák, akik a nagymamát nemcsak ünnepnapokon látogatják meg, hanem napi a kapcsolatuk, a díj átvétele után is gratuláltak neki. A nagy családi ünnepi alkalmakkor pedig már a nagyobbak besegítenek neki a főzésbe, sütésbe is.

A görög felmenőkkel rendelkező hajdú lány hamar megszokta férje révén a konok, makacs kunokat, hiszen mint mondta, sok a hasonlóság köztük. A miniszteri elismerés meglepetésként érte, hiszen ahogy fogalmazott, ő csak teszi a dolgát, mindig jól és hasznosan tevékenykedik, tudását pedig a Bereki Kertbarátok Körében is átadja. Szerinte a kitüntetés nemcsak neki, hanem a vidéki embereknek is szól, elismerve az ott folyó gazdaéletet, munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!