Szoljon Insta

2023.08.07. 19:00

Unokájáról nevezte el szuperédes dinnyéjét a fegyverneki gazda

Huber István a hajdanában átlag nyolckilós, kerek termést adó növény virágait addig porozta egy másik fajtával amíg a végeredmény hosszúkás nem lett.

Mészáros János

A képünkön is látható óriásdinnye 30,4 kilogrammot nyomott, amikor leszedték

Fotó: Mészáros János

Huber István családi gazdálkodó régóta termel dinnyét a város határában. Két évtizeddel ezelőtt próbálkozott először egy új fajta nemesítésével. Hosszúkás alakú, sárgabélű gyümölcsöt szeretett volna kitenyészteni, aminek viszonylag kevés a magja és minél nagyobb a súlya. A hajdanában átlag nyolckilós, kerek termést adó növény virágait addig porozta egy másik fajtával amíg a végeredmény hosszúkás nem lett. Az elültetett magokból eleinte csak három lett hosszúkás, a következő évben azokkal folytatta a nemesítést. Mindig a legnagyobb dinnyék magjait tette el, így sikerült elérnie, hogy egyre nagyobbak lettek a termések.

Az unokájáról, Szonjáról nevezte el az általa kinemesített mézédes dinnyét, amik az idén átlag huszonöt kilósak. Mivel az idei május és június viszonylag hűvös és csapadékos volt, ezért a dinnye nem érett be gyorsan, így nagyobbra nőttek a termések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!