Munkaerőpiac

2024.01.20. 15:00

Tavaly júniustól gyarapodni kezdtek az álláskeresők a Jászkunságban

Tavaly szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest is két ezrelékkel több álláskeresőt tartott nyilván a KSH Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shuterstock.com

Országosan 2023. szeptember végén az egy évvel korábbinál 4,4 százalékkal kevesebb, 228 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványából. Az összefoglaló múlt év első három negyedévét elemzi.

A régiók többségével ellentétben azonban a fővárosban, Pest vármegyében, valamint Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is növekedés volt jellemző.

Tavaly szeptember végén Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 12 477 álláskeresőt szerepelt a KSH regiszterében, többen az előző hónapban vagy egy évvel korábban. Vármegyénkben egyébként 2023. első kilenc hónapjában júniusban tartottak nyilván legkevesebb – 12 004 fő – álláskeresőt, legtöbbet – 13 262 főt – februárban. A másodiktól hatodik hónapig tartó csökkenést szeptember végéig, ha nem is számottevő, de folyamatos növekedés jellemezte.

A pályakezdő álláskeresők száma egyébként, összehangban az összes álláskeresői létszám alakulásával, februárban volt a csúcson 814 fővel, legkevesebbet, 660 főt pedig júniusban tartottak nyilván.

Az álláskeresők legnagyobb hányada (44 százaléka) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett 27 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 24 százalékuknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 4,7 százalékuk pedig diplomával rendelkezett.

A valamilyen ellátásban részesülő álláskeresők aránya csökkent az előző év azonos időpontjához képest: 15 százalékuk álláskeresési járadékban, 18 százalékuk álláskeresési segélyben, 21 százalékuk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 46 százaléka ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában