Csapadék

2024.01.01. 11:25

Több helyen már gyűlik a belvíz a jászkunsági szántóföldeken

Helyenként ugyan már felgyűlt a belvíz, összességében még további csapadék is elkél a mezőgazdaságban.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Bár a 2023-as esztendő számottevően csapadékosabb volt az előző, kiugróan aszályos évnél, valójában még mindig hiányzik a víz a szántóföldeken. A jelenlegi helyzetről Hubai Imre Csabával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnökével beszélgettünk.

A kamara területi vezetője elmondta, az utóbbi időszakban lehullott csapadék meghaladta a 200 millimétert.

– Egyes területeken, főként Kunhegyes, Kenderes, Karcag és Túrkeve térségében helyi belvizek alakultak ki. Ennek nem az az oka, hogy már túl sok az eső, sőt, még mindig hiányzik 150-200 milliméter. Az említett területeken azonban a kötött talajok nem tudják az egyszerre nagyobb mennyiségben érkezett vizet befogadni, itt a talaj felső 50-60 centimétere ázott át, mélyebbre viszont lassan képes csak leszivárogni az esővíz – mutatott rá Hubai Imre Csaba.

Azt is elmondta, a mélyen gyökerező napraforgók, kukoricák, cirokfélék ezeken a kötöttebb talajokon is átvészelik a belvizesedést.

Pozitívum viszont, hogy mindez hozzájárult az igencsak elszaporodott pockok számának csökkenéséhez, így pocokkárral egyelőre nem kell számolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!