Szélsőség

2022.05.13. 13:45

Elítélték a Hitler születésnapját ünneplő szolnoki huszonéveseket

Forgalmas szolnoki közterületekre feszítettek a diktátort éltető molinókat.

szoljon.hu

Beküldött fotó

A Szolnoki Járásbíróság ítéletet hozott, annak a két huszonévesnek a büntetőügyében, akik 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd 2021. április 20-án a szolnoki Pozsonyi úti aluljáróra Adolf Hitler születésnapját ünneplő molinót feszítettek, amelyekre a diktátortól származó idézetet és jól felismerhetően horogkereszt részletet festettek.

Az ügyben tavaly emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést, majd tárgyalást tartott az ügyben. Utóbbin idén április 26-án ítéletet hozott.

A vádlottakat, akik mindketten beismerték a bűncselekmény elkövetését, társtettesként elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Tettéért a fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát - aki tettét azzal súlyosbította, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, halálfejet és SS-rúnákat ábrázoló SS-jelvényeket viselt felső ruházatán - 300 óra közmunkára ítélte.

Az ítéletet a korábban büntetlen előéletű vádlottak és a fiatalabb vádlott védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és mindkét vádlott esetében súlyosításért fellebbezett. Az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Az ügyészség arra figyelmeztet, hogy a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint az önkényuralmi jelkép használata elnevezésű bűncselekményt követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, amit a törvény, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással rendel büntetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában