Szoljon podcast

2023.07.12. 17:25

Felelőtlenség? Komoly baleseteket kockáztatnak a szolnoki illegális utcai versenyek résztvevői

Az utóbbi időben illegális, éjjeli utcai gyorsulási versenyektől volt hangos a szolnoki Felsőszandai rét. A rendőrség – nem sokkal a fővárosi, Árpád hídi tragédia után – razziát tartott az önjelölt autóversenyzők között ezen a helyszínen. A szombati eset azonban nem egyedi, a tapasztalatok szerint a város több pontját is versenypályának nézik időnként a fiatal sofőrök, akik ezzel – a hírportálunk által megkérdezett szakértő szerint – komoly baleseteket kockáztatnak.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Országos közfelháborodást okozott a július elsején éjjel, a fővárosi Árpád hídon történt gyorsulási verseny következtében bekövetkezett tragikus baleset. A térfigyelő-kamerák által felvett, majd közzétett mozgóképeken azt lehetett látni, hogy egy száguldó Mercedes – átszakítva a szalagkorlátot – halálra gázol egy kerékpárost. A sokkoló eset az egész országos megdöbbentette, nem mellesleg rávilágított egy komoly problémakörre: a hazai illegális versenyek létezésére.

Talán nem véletlen, hogy vármegyénkben is a budapesti eset után szervezett összehangolt razziát a hatóság az önjelölt versenypilóták kiszűrésére, ugyanakkor természetesen az is tény, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészei már az Árpád hídi balesetet megelőzően is felderítettek és büntették a térségünk közútjain száguldozó járműveket.

Mindenesetre a szombati szolnoki rajtaütés beszédtémát adott a vármegyeszékhelyen és környékén. Mint arról hírportálunk is beszámolt, a Felsőszandai rét üzletnegyedének útjain száguldozó járművek gyorsasági versenyén csaptak le a rendőrök – drónfelvétellel megörökítve, ahogy lekapcsolják a szabálysértőket.

Hírportálunk az iránt érdeklődött a vármegyei rendőr-főkapitányság illetékeseinél, hogy mennyire jellemzőek a gyorsulási és gyorsasági versenyek Szolnok, illetve térségünk közútjain. Kérdéseinkre András Hunor Lehel sajtóreferens válaszolt, aki elmondta, sajnos vármegyénkben is akadnak rossz példák, sőt, ebből fakadó szabálysértési esetek is adódtak már, azonban nem számít gócpontnak a vármegye.

András Hunor Lehel százados hozzátette: a vármegyei főkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az egyik legfőbb baleseti veszélyforrásra, a közlekedés résztvevőire veszélyt jelentő jogellenes gyorsulási futamokra, valamint a sebességtúllépések visszaszorítására.

Széchenyi körút, Városmajor út, vagy éppen az Alcsi egy-egy hosszú, egyenes szakasza – olvasónk jelzései alapján időnként ezeket a szakaszokat is versenypályának használják. Pedig az illegális gyorsulások számos veszélyt rejtenek. Sok esetben ugyanis sem az autók, sem pedig vezetőik nem elég felkészültek az amerikai Halálos iram-filmekből megismert utcai versenyekre.

A résztvevőknek általában nincs kellő vezetési tapasztaltuk, nem tudják uralni a járműveket és ráadásul a közút nem is erre való, még akkor sem, ha nem forgalmas. Kétségtelenül megvan a veszélye az illegális versenyeknek, ha pedig az egyik autó megcsúszik, akár komoly balesetet is okozhat 

– fejtette ki véleményét a szolnoki esetről, illetve a lehetséges következményekről Vadas Attila.

A szolnoki Sprint autósiskola vezetője, gépjárművezető-szakoktató egyértelműen úgy gondolja, nem szabad hagyni a közúti versenyzést.

– Az igazi versenyzők, a pilóták sem a legerősebb autóval kezdenek, először gokartba ülnek, és utána tanulják meg az egyre bonyolultabb szerkezetek kezelését, így válnak profivá. A közúton versenyzők ezeket a lépéseket kihagyták, jobb esetben szereztek egy vezetői engedélyt, valamekkora rutinra szert tettek és így próbálják végrehajtani a televízióban látottakat – magyarázta.

Ráadásul a tragédia apróságokon is múlhat: az utak mentén villanyoszlopok és szegélykövek is vannak, egy pillanatnyi nem odafigyelés vagy zavar is végzetes lehet...

Szerzők: P. Pusztai Nóra és Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában