Jászkunság

2023.10.06. 17:24

Öt embert már nem lehetett kimenekíteni az otthonaikban pusztító lángok közül

Idén az első három negyedévben 212 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ez a szám 50-nel kevesebb, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában, ami 19 százalékos csökkenést jelent. A vármegyei katasztrófavédelem adatai alapján idén eddig 3 217 négyzetméternyi épített terület égett le, ez 37 százalékkal kevesebb az előző évinél, amikor több, mint 5000 négyzetméter vált a lángok martalékává.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Teljesen megsemmisült az az öt helyiségből álló 200 négyzetméteres épület, ami február 5-én gyulladt ki Törökszentmiklóson. Ez volt idén eddig a legnagyobb lakástűz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az év első kilenc hónapjában már 5 ember vesztette életét az otthonában pusztító lángok miatt. 

– Naponta átlagosan egy otthonban csaptak fel a lángok. Ezekben az esetekben 20 ember sérült meg, eggyel többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 420 tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás csaknem hat órán át tartott, szeptember 17-én egy 160 négyzetméteres lakóház négy helyisége égett Tiszakürtön, a lángok a tetőszerkezet egyharmadára is átterjedtek. A beavatkozást két járművel kiérkező tizenkét tűzoltó végezte – tájékoztatott Németh Ádám. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, tavaly a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 22 lakástűz után indult tűzvizsgálat. Összesen 18 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal, az esetek 14 százalékban a konyhában, 12 százalékban a hálóban, 11 százalékban pedig a kéményben csaptak fel a lángok.

Mint elmondta, a 212 tűzzel érintett lakóépület egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még lenne idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthoni tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, a szóvivő szerint az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség. 
 

Idén még nem ölt embert a csendes gyilkos a vármegyében 

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 20-szor riasztották a tűzoltókat, hárommal, vagyis 13 százalékkal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 

– Egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, kettővel kevesebben, mint egy éve. Senki sem vesztette életét szén-monoxid miatt, amely megegyezik a tavalyi adattal. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra – figyelmeztetett Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A tűz keletkezésének okai 22 esetet vizsgálva

1. Elektromos hiba : 28 százalék

2. Nyílt láng: 21 százalék

3. Kémény műszaki állapota: 11 százalék

4. A fűtési rendszer hibája: 7 százalék

5. Sütés-főzés: 4 százalék 

6. Dohányzás: 3 százalék

7. Avar- vagy szemétégetés: 2 százalék

Forrás: Vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában