KÉTPÓ

2017.07.10. 13:55

Elfagyott a szilva jelentős része, nem jut exportra

Lassan termőre fordulnak a szilvafák Kétpó határában. A község önkormányzata még évekkel ezelőtt jutott hozzá egy területhez, amelyet korábban közel ezernyi gyümölcsfával telepítettek be.

Szilvási Zsuzsa

Idén nem jut exportra – mondja Keresztes Péter

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt évek során igazán jó termésnek örülhettek, nagyszerűen tudták hasznosítani a gyümölcsöt. Az érett szilva jelentős részét exportra szállították, illetve a közmunkaprogram keretében lekvárt és pálinkát főztek belőle. Most azonban nem ilyen kedvező a helyzet.

Idén nem jut exportra – mondja Keresztes Péter
Fotós: Mészáros János

– Idén sajnos a korábbinál jóval szerényebb terméssel számolhatunk, hiszen a tavaszi fagyok megtizedelték a mi fáinkat is, bár mindent megtettünk a fagykárok enyhítése érdekében – tudtuk meg Keresztes Péter polgármestertől.

– Ezért – bár még néhány hét hátra van a szüretig – szinte biztos, hogy ebben az évben exportra nem jut a szilvából. A túlnyomó részét várhatóan cefreként értékesítjük majd, de természetesen pói szilvalekvár is készül, csakúgy, mint az utóbbi években mindig. Az egyre kedveltebbé váló lekvárfőző fesztiválunkra mindenesetre biztosan hagyunk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában