SZOLNOK

2018.02.05. 13:56

Akár feljelentés is születhet a fecskék ügyében – leverték a fészkeket a szálló árkádjánál

Egyelőre nem tudni, hogy kik, de valakik levertek közel huszonöt molnárfecskefészket a megyeszékhely Tisza Szállójának árkádjai alatt. Mindez azért különösen szomorú, mert ez a madár védett – nem csoda, hogy az elkövető tettét elképzelhetően rendőrségi eljárás követheti.

Mészáros Géza

Hetrovicz B. György a Tisza Szálló árkádja alatt azt mutatja, hogy a verebek már elfoglalták a kiűzött molnárfecskék helyét

Fotó: Mészáros Géza

– Nem lehet szó nélkül hagyni! Feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény miatt a rendőrségen! – emeli fel a hangját a látottak miatt Hetrovicz B. György.

A Természet Békéjének Követei Egyesület elnöke a szolnoki Tisza Szállóhoz szervezett sajtótájékoztatón számolt be szervezete, más környezetvédő alapítványok és magánszemélyek felháborodásáról. A hotel árkádjánál meg is mutatta panaszuk okát.

– Nézzék! Összeszámoltam a megmaradt sárkörökből, hogy mintegy huszonöt molnárfecskefészket vertek le az aula mennyezetéről. Kinek ártottak ezek a kis teremtmények? – tette fel az egyesület elnöke az egyelőre megválaszolatlan kérdést.

Hetrovicz B. György elmondta, hogy a Tisza Szálló korábbi magyar tulajdonosa olyannyira nem bántotta a hozzájuk befészkelt molnárfecsketelepet, hogy arra is ügyelt, másokat se zavarjanak a madarak. Az ürülékek lepotyogását megakadályozva guánóedényeket, szakmai kifejezéssel „fecskepelenkákat” szereltetett fel a sárodúk alá.

– Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a fészkeket leverték, de még a „fecskepelenkákat” is leszerelték. Ez pedig a kis szárnyasokra tekintettel hosszú távú kitiltásra utaló magatartás – jegyzi meg.

Az ország legnagyobb molnárfecsketelepe épp Szolnokon van. A Boldog Sándor István körút társasházainak erkélyei alá sok évtizede megtelepedett kolóniája 1980 óta védett egyedi természeti értéknek számít, a helyi értéktárba pedig néhány éve került be.

– Vélhetően ezt, a szálloda alá régóta befészkelt populációt is védelem alá kellett volna helyezni. Most az látszik, hogy ahol véletlenül fent hagyták az ürüléktálcákat, arra verebek építették fel a fecskéknél csúnyább, szedett-vedett fészküket.

– Furcsállom, hogy ezek nem bántják azoknak a szemét, akiknek a fecskék lakhelye igen! – teszi hozzá.

– Nagyon rossz ilyen hírt hallani – szólaltattuk meg Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivőjét.

– A magyarországi füstifecske-, molnárfecske- és partifecske-állományok az elmúlt két évtizedben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak.

Hetrovicz B. György a Tisza Szálló árkádja alatt azt mutatja, hogy a verebek már elfoglalták a kiűzött molnárfecskék helyét
Fotós: Mészáros Géza

– Önsorsrontó az a nézet, hogy csak azért, mert piszkítanak az épületek zugaiba fészkelő madarak, leverjük az élőhelyüket. E vonuló fecskék a magyarországi itt-tartózkodásuk alatt egyedenként mintegy egy kiló szúnyogot és egyéb kártevő rovart fogyasztanak el.

– A fecskék nélkül súlyos kárt szenved majd el a mezőgazdaság. A molnárfecske védett madár, természeti értéke pedig egyedenként ötvenezer forint.

– A vonatkozó törvény szerint, aki kétszázötvenezer forintot meghaladó madarat pusztít el, akár úgy, hogy költőhelyét teszi tönkre, bűncselekményt követ el. Ezért az esetet az illetékes kormányhivatal mellett a rendőrségnek is jelenteni kell! – magyarázta Orbán Zoltán.

Az ügyben kerestük a szálloda kínai tulajdonosát, de egyenlőre még nem értük el.

Ma már „tömbházakban lakik”

Magyarországon általánosan elterjedt, városi környezetben még a füsti fecskénél is gyakrabban előforduló madár a molnárfecske. Apró rovarokkal táplálkozik, melyeket főleg a levegőben, de sokszor a házak falán fog el.

Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti. A fészek alá felhelyezett deszkával, az úgynevezett „fecskepelenkával” könnyen megszüntethető a madarak piszkítása. Korábban sziklafalakon, faodvakban és barlangokban költött.

Mivel ma már szinte kizárólag épületeken fészkel, ezért kifejezetten kötődik a településekhez. A füsti fecskével ellentétben, az épületek külső részén építi költőhelyét, amely felülről is zárt, csak egy kis berepülőnyílás van rajta. Kedvelt fészkelőhelyei a magas tömbházak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában