JÁSZKARAJENŐ

2018.04.19. 13:56

A közmunkásokat is támogatja a kultúrház Jászkarajenőn

A hagyományos szolgáltatások mellett más okok miatt is betérnek a helyiek a falu művelődési központjába. A kultúrház ugyanis nem csupán a művelődésben, de a munkavállalásban is komolyan segíti a falubelieket. A közért dolgozókat kiváltképp…

Hartai Gergely

Zsidai Ferencné, intézményvezető

Fotó: Hartai Gergely

– Már a kezdetektől kapcsolódtunk a Teleház-programhoz. Nem voltunk ugyan tagjai a teleház szövetségnek, de mindenfajta szolgáltatásukat átvettük… – kezdte mondandóját a helyi művelődési házban Zsidai Ferencné.

Az intézményvezető szerint nagyon korán volt már olyan számítógépük, amely a lakosok rendelkezésére állt. Megtudtuk, ezt a fajta szolgáltatást hosszú ideig óriási érdeklődés övezte a faluban. Mára azonban csak kevés látogató ül le a képernyő elé.

Ennek ellenére ezekben a napokban is be-betérnek olyan lakosok, akik szívesen veszik a közösségi ház segítségét.

– Jellemzően az idősebbek jönnek, akiknek olyan ügyük van, amit csak számítógépen lehet elintézni – folytatta Katalin. Hozzájuk pedig nemrégiben a közfoglalkoztatottak egy része csatlakozott.

– Ha valaki kevéssé jártas a szövegszerkesztésben, szívesen megírjuk neki a szükséges szöveget. Ami pedig igazán „nagy divattá” vált nálunk, az az önéletrajzírás – avatott be a vezető.

– Sokan ugyanis a közmunkaprogram után most kezdenek ismerkedni a munka világával, és állandó munkahelyet keresnek maguknak. Az elhelyezkedéshez szükséges önéletrajz elkészítésében pedig gyakran nyújt segítséget a kulturális intézmény.

Katalin szerint mindez úgy másfél éve működik a településen. Mi több, amolyan láncreakcióban! Merthogy mihelyt híre ment, hogy az intézményben elkészült az első ilyen dokumentum, egyre-másra jöttek az érdeklődők és kérték az iratok elkészítését.

– Sokszor, mint boltban a kenyérért, annyian jönnek az önéletrajzokért. Van, aki bejön, és csak annyit mond, „szeretnék én is egy olyan papírt, mint a kollégámnak” – mosolyodott el.

Zsidai Ferencné, intézményvezető
Fotós: Hartai Gergely

Az igazgatónő arról is beszámolt, sokan igénylik a nem mindennapi segítséget a közmunkában dolgozók. Visszatérő vendégből pedig ugyancsak akad néhány.

– Olyan esetre is van példa, hogy hálálkodva tér vissza az illető, s büszkén újságolja, összejött a munka. Ellenben sajnos az is tapasztalat, hogy egyesek azt jelzik, probléma adódott, s újabb munkahelyre kell jelentkezni – taglalta. Katalin nagyon örül, hogy az intézmény ily módon támogatni tudja a közért dolgozók munkavállalását.

Adóbevallásra is igényt tartottak

Megtudtuk, az intézmény a közeljövőben nem tervez újabb vállalást, bár kérések akadtak plusz „szolgáltatások” elindítására. – Amit nem szeretnénk, és nem is vállaltunk fel ilyesmit soha, az az adóbevallások elkészítésében való közreműködés.

– Holott az érdeklődés rendkívül nagy volt iránta – mutatott rá Katalin. Majd emlékeztetett, néhány éve merült fel az erre vonatkozó igény a lakosság részéről.

– Azt mondhatom, ez az egyetlen olyan kezdeményezés, amelytől elzárkózott az intézmény. Mindemellett persze, ha érkezik egy-egy jó ötlet, arra mindig is nyitottak leszünk – összegezte gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában