NAGYKÖRŰ

2018.04.18. 10:30

Virágba borultak a gyümölcsösök Nagykörűben

Egy héttel ezelőtt még „fasorban sem volt” az a lehetőség, hogy az idei Cseresznyevirág Ünnepre virágba borulnak a gyümölcsfák.

R. Á.

A Cseresznyevirág Ünnep résztvevői tűzzel, fénnyel és tánccal űzték el a fagyot

Fotó: R.Á.

Aztán az elmúlt hétvége nyárias tavasza fehérre és rózsaszínre festette Magyarország cseresznyéskertjét. Több gyümölcsfaj is szinte egyszerre bontott virágot.

Így aztán a legszebb ünneplőruhájában várta vendégeit a Tisza-parti település szombaton. A falu régi, már-már eltemetett tradícióit évekkel ezelőtt felszínre emelve, erre az alkalomra több hagyományt is újraélesztettek a helyiek.

A szombati, egynapos rendezvényen napközben közös reggelizés és ebédelés, majd a régi piactéren hazai kisgazda-termékkínálat fogadta az eseménysorozatra különbuszokkal is érkezőket.

A Cseresznyevirág Ünnep résztvevői tűzzel, fénnyel és tánccal űzték el a fagyot
Fotós: Szilvás Erzsébet

Késő délután lampionos és gyertyás, imádságos fagyűző szertartás kápráztatta el a résztvevőket, elsősorban a templomkertben, de a falu számos pontján felgyúltak a tavaszköszöntő fények.

Este a Templomkertben a Szeres Együttes népzenei kíséretével folytatódott a Cseresznyevirág Ünnepe, ahol Fejes János atya fagyűző szertartást celebrált és termékenységáldást mondott, fellépett a Szolnoki Kodály Kórus, a helyi gyermek balettcsoport, a Nagykörűi Táncműhely tagjai pedig termékenységi táncot mutattak be.

Fotós: Szilvás Erzsébet

Eközben a családos és a még nem családos párok virágzó cseresznyefákat öleltek át hűséget, élethosszig tartó összetartást és szaporodást kívánva maguknak és másoknak.

A termékenységáldást Fejes János atya mondta el. A településen végigvonuló fáklyás körmenetet táncház és hajnalig tartó dínomdánom követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában