KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

2018.04.05. 15:28

Zöldkonferenciát tartottak Szolnokon

– Megyénk elkötelezett a környezettudatosság terén – így köszöntötte a megyeháza dísztermében összegyűlt, főként pedagógusokból álló hallgatóságot a „Gazdálkodj okosan a hulladékkal!” című konferenciát megnyitó Kovács Sándor.

Molnár-Révész Erika

A megyei közgyűlés elnöke példaként mondta el, hogy már az országos „Te szedd!” akció indulása előtt egy hónappal a megyeiek önkéntes munkával takarították ki a négyes főút melletti parkolókat.

Hozzátette, a két éve elindított „Tiszta tó a Tisza-tó” című programban több mint negyven szelektív hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki a strandokon, kikötőkben és horgászhelyeken.

Dr. Kállai Mária a hétköznapokban megjelenő környezettudatosságról tartott előadást. A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, az erre irá­nyuló szemléletváltás csak akkor lehet sikeres, ha a nevelésbe a családokat is bevonják.

Ennek számtalan színtere van, például a tudatos vásárlás és az újrahasznosítás – ezzel a szemét keletkezésének elkerülése, vagy ha már van, akkor a szelektív hulladékgyűjtés. Emellett a Szolnokon is tapasztalható légszennyezés kapcsán a megfe­lelő tüzelőanyag-használatra, továbbá a vízpazarlás problémájára is felhívta a figyelmet.

– A szemléletváltás össztársadalmi érdek, melyet kisgyermekkorban el kell kezdeni – ezt már Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára mondta.

Szerinte, ha kicsivel is, de csökken az országban a lerakott hulladékmennyiség. Hozzátette: az Unió hamarosan egy olyan, kötelező irányelvet fogad el, miszerint 2030-ra a megtermelt hulladéknak csupán a tíz százalékát lehet majd lerakni. Ez az arány jelenleg ötven százalék Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában