DÉL-PEST

2018.06.08. 17:26

A minőség változatlanul jó, de az aszály ronthatja az idei terméshozamot

Továbbra is minőségi a piaci zöldségkínálat Dél-Pest térségében, ám a nagy meleg sokat ront a környékbeli termőföldek hozamán. Van, ahol az elmúlt hónapok belvíztartalékában, míg másutt az öntözővíz takarékos használatában bíznak.

Hartai Gergely

A palánták már nagyon kelendőek a városi piacon. Jó áron juthatnak hozzájuk a vásárlók – mondja az abonyi Bakos László.

Fotó: Hartai Gergely

– Paprikapalánták, paradicsom, zeller, padlizsán, de virágpalánták is jelen vannak a standomon. Foglalkozom emellett uborkával és sárgadinnyével is... – tárja elém kínálatát az abonyi Bakos László.

A városi piac gyakori kereskedője szerint a nyár elején a palánták iránt nő meg igazán az érdeklődés.

– Ezek azok, amelyek esetében még nincs nagy konkurencia. Ezekkel ugyanis aligha találkozunk a nagyáruházak polcain. S talán éppen ezért a palántákból jöhet még be egy kis plusz... – magyarázza a környékbeli tapasztalatokat.

S hozzáteszi, a zöldségeknél már jóval nyomottabbak az árak.

– Ha a termelői árakat nézzük, a zeller harminc, a hagyományos paprika- és paradicsomfélék negyven forintot kóstálnak. Az uborka és a sárgadinnye pedig százötvenet – mondja.

A palánták már nagyon kelendőek a városi piacon. Jó áron juthatnak hozzájuk a vásárlók – mondja az abonyi Bakos László.
Fotó: Hartai Gergely

Dacára annak, hogy a térség zöldség- és gyümölcstermésének minősége továbbra is jó, számos probléma nehezíti a környék gazdáinak életét.

– A kései kitavaszodás és a belvizes időszak után gyorsan érkezett a forróság. Egyes településeken ráadásul jelentős mennyiségű csapadék hullott. Míg néhány kilométerrel odébb egyetlen milliméter sem esett!

– A várható terméshozamok így meglehetősen hektikusan alakulhatnak majd... – említi a bosszantó jeleket Kis Zoltán.

A mezőgazdasági szaktanácsadó úgy véli, a jelenlegi aszályos helyzetben elengedhetetlen a korszerű öntözéstechnikák alkalmazása. Ez alól pedig a környék sem kivétel. Mint mondja, előremutató gyakorlat azért errefelé is akad.

– Újszilváson például, a közelmúltban telepített zártkerti kajszibarack-ültetvényben mostantól nyolcezer darab (!) fűszerpaprika-palánta nevelését is végzik. Méghozzá csepegtető öntözés segítségével – taglalja.

Majd hozzáteszi, ezzel nem csupán az egyhektáros földterület gazdaságos kihasználását érik el, de az öntözővíz takarékos felhasználása is megoldott.

A falu egyébként már hosszú ideje sikerrel termeszti fűszerpaprikáját, melynek döntő részét lakossági fogyasztásra szánja az önkormányzat.

A belvíz „élteti” a földeket

Kőröstetétlenen még mindig a közelmúltbeli belvízhelyzetből megmaradt vízmennyiség „táplálja” a szántókat. S hogy meddig? Nem tudni. Számottevő csapadék ugyanis már több mint egy hónapja nem esett.

Az akkori tizenöt milliméter pedig semmire sem elegendő. A polgármesteri hivatal szerint azonban nagyon ritka, hogy a helyi gazdák az időjárás okozta károk miatt önkormányzati segítséget kérnének.

A kisközség agráriuma kiemelt terület, a földek 95 százalékán búza és kukorica termesztése folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában