GALÉRIÁVAL

2018.07.18. 06:59

A holland nagykövettől kértek segítséget Martfű felvirágoztatására

Martfűre látogatott René van Hell, hazánk hollandiai nagykövete. Az önkormányzat úgy gondolta, nem vár tovább kormányzati segítségre és inkább saját kezébe veszi sorsának irányítását. Ennek első lépése volt a diplomata vendégül látása.

Joó Zsuzsa

Fotó: Mészáros János

Magad uram, ha szolgád nincsen! – így lehetne összefoglalni a martfűi önkormányzat törekvését, melynek célja a város újbóli felvirágoztatása. Ennek apropójaként látták vendégül hazánk hollandiai nagykövetét, René van Hellt.

Ismeretes, a ­Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárának tavalyi bezárása igencsak érzékenyen érintette a várost és nem csak az elveszített munkahelyek miatt. Martfűnek a holland cég 87 ­millió forint iparűzési adót fizetett évente, ez a jövőben negyedére fog visszaesni.

Az önerős fejlesztésekről így a településnek le kell mondania, de még a működése is veszélybe­ kerülhet. Az önkormányzat az elmúlt időszakban mindent elkövetett, hogy megmentse a várost.

Megkeresték a megyét, a térség országgyűlési képviselőjét, a kormányt, a szakminisztériumot, sőt, még a kormányfőt is, segítséget kérve tőlük. Ehhez – nyomatékul – még lakossági aláírásgyűjtést is szerveztek.

A városvezetés több megoldást is felvázolt a kormánynak, aminek eléréséhez támogatást, közbenjárást kértek: a sörös cég folytatja tovább a termelést Martfűn, az állam átveszi a sörgyárat, esetleg támogatást kap az önkormányzat ipari park létrehozására irányuló pályázata, amivel elősegíthető más termelő üzemek városba települése.

A segélykiáltások azonban hatástalanok maradtak: a gyár – úgy tűnik – végleg bezárt, az állam sem vette át a sörgyárat, de még új üzem sem jelentkezett, hogy a városba szeretne települni.

– Pedig eleinte bíztunk abban, hogy valami változik pozitív irányba. Mivel nem így történt, saját kezünkbe vettük sorsunkat, nem várunk senkire – mondja dr. Papp Antal polgármester.

Elmesélte, városukban él egy holland házaspár, segítségükkel vették fel a kapcsolatot Magyarország holland nagykövetével, személyes találkozásra invitálva őt. A diplomata le is utazott Martfűre.

– Nagy hibánk, hogy túl sok időt töltünk Budapesten, ezen szeretnék változtatni – magyarázta a nyitottságáról ismert René van Hell, aki nem csak a Városháza tárgyalójával ismerkedett meg, hanem a város látványosságaival és lakosaival is.

Szerinte Martfű gyönyörű, az emberek pedig ambíciózusak, előttük nincsen lehetetlen – nyilvánvalóan lakóhelyük fellendítésére tett törekvésükre gondolt.

Ezzel kapcsolatban arról beszélt, nyomon követte a Heineken cég magyarországi erősödését, majd azt is, hogyan zárta be a martfűi gyárát.

Hangsúlyozta, a holland kormány nem felelős azért, amit egy cég tesz, ennek ellenére beszéltek a Heineken vezérigazgató asszonyával. (Hogy miről és milyen eredménnyel, az nem derült ki a nagykövet szavaiból.)

– Azért is érkeztem most Martfűre, mert tudni szeretném, bizonyos lépéseknek milyen gazdasági hatása van.

„Ez a találkozás legyen egy új korszak kezdete”

– javasolta René van Hell, aki arra kérte dr. Papp Antalt, üljenek le egy megbeszélésre, szívesen meghallgatja a martfűiek konkrét ötleteit, mely lakóhelyük gazdasági erősítésére vonatkozik. (Az egyik konkrét ötlet az lenne, hogy a megüresedett Heineken-gyárba más, esetleg holland cég költözzön.)

A nagykövet hozzáfűzte, Magyarországon kilencszáz olyan vállalkozás működik, melynek a „főhadiszállása” Hollandiában van. Ezt a számot akár Martfűn is lehetne bővíteni.

A nagykövet a helyi cégek más képviselőivel is találkozott, mindannyiukkal egy esetleges magyar-holland gazdasági kapcsolat lehetőségéről tárgyalt.

A martfűiek bizakodóak, hiszik, hogy végre elindult valami városukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában