TISZAZUG

2018.08.23. 07:00

Csaknem 100 kilométeres megyénk egyetlen zarándokútja

Az alföldi Szent Márton-zarándokút Kunszentmártontól indul és Tiszapüspökiig tart. Ez a régió első, turistajelzéssel ellátott kulturális útja, amit 2016-ban, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójára jelöltek ki.

Joó Zsuzsa

A zarándokút megismertetését felkaroló, kunszentmártoni születésű dr. Barna­ Gábor egyetemi tanártól megtudtuk, az út a Körös és a Tisza mentén halad, felfűzve a folyó menti településeket: Szelevényt, Cserkeszőlőt, Csépát, majd Tiszasason át továbbhalad Tiszakürt, ­Cibakháza, Martfű és Tiszapüspöki irányába.

A csaknem száz kilométeres, 18 települést érintő út kétség kívül gyönyörű, tele kulturális és természeti látnivalóval. Ráadásul bárhol elkezdhető és részletekben is végigjárható gyalog, biciklivel vagy lovon.

– Mi kerékpárral tekerjük le a zarándokutat, még nem jártuk végig teljesen – árulja el a kunszentmártoni Veres Csilla.

– Minden héten kinevezünk egy zarándoknapot, amikor útra kelünk, gáton, erdőn-mezőn, szőlőskerteken át.

– Saras időben nem egyszerű a haladás, ellenben csodálatos a környezet. Cibakházán a belső Holt-Tiszánál, Tiszaföldvár és Martfű között egy réten vezet az út. A szakaszok kezdetéhez általában vonattal utazunk és a végén újra vonatra szállunk.

Csilláék nem szállnak meg a településeken, bár erre több helyütt is lehetőségük lenne. Jó néhány szállásadó ugyanis már csatlakozott a zarándokprogramhoz. Náluk szerény összegből is megpihenhetnek a fáradt turisták.

Bárhol elkezdhető és részletekben is végigjárható gyalog, biciklivel vagy lovon.
Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Csépán például a plébánián, Tiszainokán egy nem lakott házban – ingyenesen. Kunszentmártonban egy magánember ajánlotta fel saját házát e célra. A tiszaföldváriak is nyitottak voltak, ott is akadnak zarándokszállások.

– Még mindig nem teljes azonban a lista: akadnak érintett települések, ahol egyelőre csak a csillagos ég alatt hajthatják álomra a fejüket a zarándokok – fűzi hozzá Csilla.

Az alföldi Szent Márton-zarándokút egyelőre sokak számra ismeretlen, bár néhány lelkes lokálpatrióta igyekszik azt mind szélesebb körben megismertetni – nem csak a tiszazugiakkal. A múlt héten például egy kiállítás nyílt az útról és környékéről, valamint a zarándokút útvonalát jelző térképekből.

Ez a tárlat jelenleg is megtekinthető a Szent Márton Látogatóközpontban, Kunszentmártonban.

Zarándokigazolvánnyal igazolható

Megtudtuk azt is, ahogy az egy „rendes” zarándokúthoz illik, ennek az útnak is létezik zarándokigazolványa. Ezt Kunszentmártonban, ugyancsak a látogatóközpontban ­lehet beszerezni és az önkormányzatoknál, illetve a templomokban lehet lepecsételtetni.

De itt adnak felvilágosítást a Szent Márton-út minden egyéb részletéről is. Hamarosan pedig elkészül a részletes útikönyv is a természeti és kulturális látnivalók, valamint a szolgáltatások (üzletek, éttermek, gyógyszertárak) bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában