GALÉRIÁVAL

2018.08.12. 19:50

Hamarosan megépül a két évtizede várt kápolna Kócspusztán

Hatvannyolc éve, hogy elkezdődtek a hortobágyi kényszermunkatáborokba történő kitelepítések. Tiszafüred mellett, Kócspusztán volt a tizenkét ismert alföldi internálótábor egyike. Emléktábla és egy kápolnaalap állít emléket az ötvenes évek szörnyűségeinek. A kitelepítések helyi és környékbeli családokat is érintettek.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Régi hagyománya van a megemlékezésnek a Tisza-tó és a Hortobágy találkozásánál fekvő városban. Idén augusztus 11-én tartották meg a Kitelepítettek Találkozóját, Tiszafüred-Kócsújfalun.

A megemlékezés galambröptetéssel indult, majd Percze Miklós költő adta elő Pusztai délibáb című versét. Múlt és jelen viszonyáról, a megemlékezés fontosságáról szólt beszédében Bíró Mihály, Kócsújfalu önkormányzati képviselője. Van-e nagyobb bűn, mint mások testi-lelki megnyomorítása?

Hogy lehet túlélni és tiszta szívvel, megbocsájtással emlékezni?

– Ezek a kérdések határozzák meg múlt és jelen, jelen és jövő viszonyát. A kitelepítések célja a magyar középosztály megtörése volt, a félelem és a megalázás eszközével – fogalmazott.

Ez a réteg alkotta a magyar értelmiség egy jelentős részét, akik nem hajoltak meg minden intézkedés előtt.

Példamutatásuk veszélyt jelentett az akkor kibontakozó diktatórikus rendszerre. Nem adták fel elveiket és méltóságukat, az utókor számára ők a győztesek.

Ökumenikus istentiszteletet tartott P. Hidász Ferenc ferences szerzetes, valamint Szabó Konrád Sándor református lelkipásztor. Ezután Kocsis Csaba zenés irodalmi műsora, majd az önkormányzat által állíttatott új kopjafa leleplezése következett.

Fotó: Ujvári László

A remekmű a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett Czupp Pál fafaragó népi iparművész alkotása. A Szőke Tisza

Népzenei Együttes és az Egyeki Népdalkör műsora után ebédre várták az emlékezőket. A hagyományoknak megfelelően mécseseket gyújtottak az elhurcoltak és kitelepítettek emlékére.

Az új kopjafánál pedig elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait.

Az ünnepségen részt vett Csongovainé Zsákai Piroska egykori kitelepített, a Kaptam egy világot című könyv szerzője is. Néhány szót válthattak vele, egy-egy példányt is dedikált a kitelepítés szörnyűségeit feldolgozó könyvéből.

Egyébként négy település részvételével, egy templomok felújítását és építését szolgáló pályázaton nyert hetvenöt millió forintot Tiszafüred. Ebből megújulnak a katolikus és a református templomok, valamint megépülhet az évtizedek óta várt kápolna Kócsújfalun.

Osztályidegeneket vittek kényszermunkára

Az államosítás mellett a hortobágyi kitelepítések az 1950-es évek magyar történelmének legsötétebb fejezete. A kommunista diktatúra tizenkét kénszermunkatábort hozott létre az Alföldön.

Három év alatt (1950-1953) mintegy tízezer embert telepítettek ki mindenféle ítélet nélkül.

Fegyveres őrizetben, embertelen körülmények tartották őket. Kényszermunkát végeztettek velük a Hortobágy, Nagykunság és Hajdúság területén működő állami gazdaságokban.

A kitelepítések 1950. június 23-án kezdődtek, családok ezreit vitték az ország nyugati és déli határvidékéről is.

Végül az első Nagy Imre-kormány 1953 júliusában amnesztiát hirdetett, melynek eredményeként feloszlatták a munkatáborokat. A kitelepítettek egyben kárvallottak is lettek. Nem térhettek vissza lakhelyükre, kizárólag segédmunkásként alkalmazták őket.

Minden addigi tulajdonuk az államra szállt. Kárpótlást azóta sem kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában