SZOLNOK

2018.09.28. 09:30

Egy halászfalu hangulatát varázsolják a Tiszai hajósok terére

Első alkalommal lesz kétnapos a Tiszai Hal Napja és Szolnoki Sparhelt Fesztivál. A hatodik rendezvénysorozat hagyományos helyszíne a Tiszai hajósok tere, illetve a Tiszavirág híd belvárosi hídfőjénél elterülő ártér.

A szolnoki halas napokon a gondolát is kipróbálhatjuk

Fotó: Mészáros János

A 6. Tiszai Hal Napja és Szolnoki Sparhelt Fesztivál szeptember 28-án fogadja első vendégeit. Már pénteken ugyanis a kitelepült konyhaművészek halas ételeit kóstolgathatják a fesztiválra kilátogatók.

Másnap, szeptember 29-én, szombaton pedig már a megszokott, egész napos programokkal várják az érdeklődőket. A kulináris élvezeteken túl hangulatos zenei kínálatot tartogat a menüsor. A legkisebbeknek halsimogatást, haltelepítést, játékos és kézműves foglalkozásokat szerveznek. A fesztivál az Európai Sporthét része, így sportos akadálypályát és sportjátszóteret is felállítanak a területen.

Az eseményre érkezők találkozhatnak Erdei Zsolt ökölvívóval, aki a MOHOSZ nagykövete is egyben, továbbá Csőre Gábor, Straub Dezső és Trokán Péter színművészekkel, valamint ismert, kiváló hazai világ- és Európa-bajnok sportolókkal is.

A rendezvény célja a halfogyasztás népszerűsítése, a tiszai halászat és horgászat, valamint a gasztronómia tradícióinak megőrzése. A Tisza, a horgászat és halászat, a halak, a kérészrajzás a Tisza menti Szolnokon évszázadok óta a mindennapi élet természetes velejárója.

A szőke folyó, az élővíz és holt­ágai rengeteg kincset és értéket adnak nemcsak a folyó mellett élő embereknek, de az állatoknak és növényeknek is élőhelyet biztosít. Nem véletlen tehát, hogy az itt élők közül sokan érdeklődnek a „folyó kínálta” gasztronómiai kultúra iránt, és a mai napig őrzik és ápolják tradicionális szakácstudományukat.

A szolnoki halas napokon a gondolát is kipróbálhatjuk
Fotó: Mészáros János

Tapasztalat, hogy az olyan egyszerű helyi ételt, amelynek a tiszai hal az alapanyaga, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni településünk lakói. Évről évre egyre több csapat méri össze halételkészítő tudását.

A rendezvény ideje alatt a Tiszai hajósok tere igazi tiszai halászfaluvá változik, ahol igazi halászok halászkunyhóban várják a hálókötés, -csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket. A horgászok pedig a régi és modern eszközökről tartanak bemutatót.

Lesz gyermekpeca- és felnőtt-horgászverseny, miközben a sparhelteken régi receptek felhasználásával készülő tiszai halételek, halkolbászok és füstölt halak várják majd a rendezvényre látogatókat. Este pedig hagyományosan pásztortűz világítja meg a Tiszai hajósok terét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában