GALÉRIÁVAL

2018.10.05. 13:53

Önkéntes munkavégzéssel „tették jóvá” bűnüket az elítéltek Szolnokon

Egy Európai Unió által támogatott program a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartott, továbbá közvetlenül szabadulás előtt álló vagy már szabadult személyek társadalomba való visszailleszkedésében segít. A projektben résztvevő, a JNk-Szolnok Megyei Bünetés-végrehajtási Intézet jelenlegi és egykori börtönviselt lakói ezúttal a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének szolnoki Szántó körúti új épületének felújításában mutattak jóvátételt.

Mészáros Géza

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete új épületének felújításában segítettek a jóvátételi program résztvevői.

Fotó: Csabai István

Az „Így lesz kerek a világ” elnevezésű, uniós támogatottságú jóvátételi program által csütörtökön két elítélt, egy reintegrációs őrizetbe helyezett elítélt és egy szabadult személy önként vett részt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete épületének felújítási munkálataiban.

A reintegrációs gyakorlat e program esetében az érintett börtönviseltek társadalomba való visszailleszkedésének elősegítését jelenti.

A jóvátételi programok során most először valósult meg, hogy nem csak a jelenleg büntetésüket töltő fogvatartottak, hanem a reintegrációs őrizetbe helyezett (az utolsó hat hónapjukat otthonukban, lábra szerelt nyomkövetővel és munkával tölthetik), és már szabadult is kifejezhetik szimbolikusan az elkövetett bűncselekménnyel szembeni megbánásukat, változási törekvésüket.

Ennek a társadalom részéről leginkább elvárt módon, vagyis munkavégzéssel tesznek eleget. Az épületen csütörtökön egy helyiség belső falának és a kerítésnek festését végezték el. Korábban az intézet falain belül két fogvatartott elkészítette a fejlesztőjátékot, egy „tapogatófalat” és a dekorációs képeket, amely tárgyakat és eszközöket az egyesületnek ajándékoztak.

– A jóvátétel során mind a vak és gyengén látó embertársaink, mind a fogvatartottak és a szabadultak „kaptak” valamit. Utóbbiak lelki útravalót, megerősítést, hiszen aktív részvételükkel, az általuk okozott sérelem és kár szimbolikus helyreállításával azt igazolták, hogy a reintegráció útjára léptek – hangsúlyozta mondandójában Horváth Ákos ezredes, intézetparancsnok.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete új épületének felújításában segítettek a jóvátételi program résztvevői.
Fotó: Csabai István

– Köszönet a programban önkéntesen szereplő személyeknek, hiszen nagy bátorságra vall, hogy arcukat is adják a jóvátételhez! – tette hozzá a parancsnok.

– Az egyesület nevében nagyon köszönöm, hogy szervezetünk gazdagodhat e program által – mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke.

– Biztos vagyok abban, hogy önök sikeresen visszailleszkednek a társadalomba, hasznos tagjai lesznek. Példát is mutatnak a többi fogvatartottnak, ezért többszöri a köszönet a programban való részvételért és az értékes munkájukért – hangoztatta az elnök asszony.

Az eseményen megtudtuk, hogy a program teljes ideje alatt ez a fogvatartottak több mint egynegyedének, négyezer-hatszáz főnek a bevonását jelenti, akik közül ezernyolcszáz fogvatartott vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, ezeregyszáz fő pedig piacképes szakmát tanulhat.

Emellett ezer hozzátartozó számára is biztosít a projekt humánszolgáltatásokat, elősegítve munkaerőpiaci esélyeinek javítását, és a szabadult családba történő mind zökkenőmentesebb visszafogadását. A jóvátételi munka megvalósulhat a büntetés-végrehajtási intézeten belül, de történhet az intézet falain kívül is, természetesen szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában