újszász

2018.11.08. 09:30

Beüzemelték a település napelemes rendszerét

Jelentős összeget megspórolhat a továbbiakban az elektromos áramon Újszász. Nyár végén megkezdték az energiaköltségeket jelentősen csökkentő napelemes rendszerek telepítését az önkormányzat intézményeire.

Kovács Berta

Hat sornyi napelemtábla termel áramot az otthonnak

Fotó: Kovács Berta

Először a bölcsőde és az óvoda épületére helyezték ki a napelemeket, majd a szociális intézmény udvarán is elhelyeztek hat sorban százkilencven napelemtáblát. A múlt heti műszaki átadást követően a rendszerek megkezdték üzemszerű működésüket.

Dobozi Róbert polgármestertől megtudtuk, az óvoda és bölcsőde esetében ily módon a teljes éves energiafogyasztást biztosítani tudják. Az otthon energiafogyasztása éves szinten 156 ezer kilowattóra, a napelemes rendszerrel pedig 57 ezer kilowattórát tudnak megtermelni, ami jelentős megtakarítást tesz lehetővé.

Hat sornyi napelemtábla termel áramot az otthonnak
Fotó: Kovács Berta

A polgármester elmondta, online monitoring rendszert fognak csatlakoztatni a naperőműhöz, így folyamatosan nyomon követhető lesz a működése, a megtermelt áram mennyisége. A rendszer éves felülvizsgálatot, karbantartást igényel, de az alatta lévő fű vágásáról és a táblák szükség szerinti tisztításáról is gondoskodni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában