siker

2018.11.07. 17:28

Győztesként tért haza a szkander-világbajnokságról a szolnoki katona

A közelmúltban, Törökországban megrendezett szkander-világbajnokságról a szolnoki Kőváriné Ivánfi Brigitta világbajnokként tért haza. A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjának hivatásos katonája két kategóriában is indult, mindkettőben dobogós helyen végzett.

Hutter Zsófia

Fotó: Beküldött fotó

– Nagyon fontosnak tartom mindkét címet, ugyanis kifejezetten erős volt az idei mezőny. Minden korcsoportban, súlycsoportban, nemektől függetlenül egyaránt – mesélte a bajnok, mikor az eredményeiről kérdeztük.

– Ennek pedig véleményem szerint két oka volt. Az egyik, hogy ez a 40. világbajnokság volt. A másik pedig, hogy egy gyönyörű helyen rendezték meg a versenyt, a törökországi Antalyában, egy tengerparti szálloda konferenciatermében. Emiatt úgy gondolom, sok embernek vonzó volt a verseny – részletezte Kőváriné Ivánfi Brigitta.

– Gyerekkoromtól kezdve sportoltam, általános iskolás voltam, amikor elkezdtem kerékpározni – mondta a kezdetekről. – Bő tíz évig csináltam, elég jó eredményekkel, hiszen válogatott szintre jutottam.

– Az alapozó edzések közben folyamatosan jártunk konditerembe is. 2003 körül már kifelé tekintgettem a kerékpározásból, és akkor megkeresett a szolnoki szkanderegyesület, hogy lesz egy versenyük. Úgy gondolták, az erőnlétem miatt jó esélyekkel indulhatok. Elmentem, és azóta folyamatosan csinálom.

Brigitta elárulta, már az első megméretésen sikerélménye volt. Lenyomott egy olyan ellenfelet, akit mindenki nagyon jónak tartott.

Fotó: Beküldött fotó

– Szüntelenül jártam versenyekre, Európa-, és világkupákra, az eredmények pedig folyamatosan jöttek. Már egy év után sikerült egy Európa-bajnoki negyedik, pontszerző helyet szereznem.

Az idei világbajnokságon két kategóriában indult. Mastersben és seniorban is. Előbbiben két aranyérmet szerzett, utóbbiban bal kézzel egy bronzot, jobbal pedig egy ezüstöt hozott haza.

A szkanderben minden évben van Európa- és világbajnokság is. Ráadásul csak pár hónap van a két verseny között.

– Már az Eb is jól sikerült. Masters kategóriában megszereztem az Európa-bajnoki címet, seniorban pedig egy bronzéremmel gazdagodtam. Utána viszont nem lehetett kiengedni, készülni kellett a vb-re. Az idő rövidsége miatt ilyenkor már csak az apróbb dolgokon lehet javítani, erősíteni, a technikán csiszolni.

A szkanderesek úgy tartják, minél több kezet fog az ember, annál jobb. Brigitta ezt be is tartja, mutatják eredményei
Fotó: Csabai István

Fontos volt, hogy magabiztossá tegye magát az asztalnál.

– Mert hiába csinálom 15 éve, még mindig figyelnem kell arra, hogy a fizikai erő mellett fejben ne essek szét.

Tudatosan építette az idei felkészülését. A 2017-es Eb-győzelem után nagyon szeretett volna bizonyítani az akkor itthon rendezett világbajnokságon, azonban nem úgy jött ki a lépés.

Fotó: Beküldött fotó

– Emiatt akkor volt is egy mélypontom, ahonnan azonban idénre sikerült összeszednem magam. Ráadásul úgy, hogy szépen jöttek év közben az eredmények. Ezért volt fontos, hogy tudatosan készüljek. És ennyire tiszta fejjel még soha nem versenyeztem, mint most.

Fotó: Beküldött fotó

– A verseny után csak egy hét pihenő volt. Ahogy az letelt, újra elkezdett edzeni, mert idén még lesznek küzdelmek. Itthon egy országos bajnoki forduló, illetve, ha minden a tervek szerint alakul, akkor december elején egy Európa-kupa Olaszországban.

– Januárban pedig kezdődik minden elölről, jönnek az újabb versenyek. Mi úgy szoktunk fogalmazni, hogy minél több kezet fog az ember, annál jobb.

Legyőzhető nagy ellenfele

Kőváriné Ivánfi Brigitta legnagyobb álma, hogy mind a masters, mind a senior kategóriában mindkét kézzel aranyérmet szerezzen. Azonban senior kategóriában van egy nagy ellenfele.

– Idén a selejtezőben volt egy nyomásunk, ahol intéssel kaptam ki. Azt gondolom, hogy mindenkinek van egy ellenfele, és egy idő után mindenki legyőzhető. Úgyhogy a jövő évet még megadom magamnak, hogy nyerjek vele szemben. Csak azt a fajta technikát kell megtalálnom ellene, amivel legyőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában