tiszasas

2018.12.02. 19:46

Egy focicsapat nélküli település: szerintük fölösleges költeni erre

Jó ideje nincsen és úgy tűnik, egy darabig nem is lesz focicsapata Tiszasasnak. Bár manapság a legkisebb faluban is bőszen rúgják a bőrt a gyerekek, felnőttek, a településen visszafogottabban viszonyulnak az országban népszerű sporthoz. 

Joó Zsuzsa

Gyói Gábor polgármester a volt focipályán 

Fotó: Joó Zsuzsa

– Van nekünk focipályánk, de azt már jó ideje nem használja senki. A mellette lévő játszótérre sem járnak ki a gyerekek, amit korábban akkor látogattak, amikor mérkőzés volt – mondja Gyói Gábor polgármester.

Hozzáteszi, a focipálya füvét az önkormányzat lekaszáltatja, majd a szénát megetetik az állatokkal. Másra nem használja Tiszasas a területet. A településvezető emiatt nincsen elkeseredve.

– A mi falunkban úgy tűnik, nincsen igény erre a sportra. Alig pár gyerek akad csak, aki szívesen rúgná a labdát, a többieket más érdekli. Korábban a falunak igazolt csapata is volt, de ma már nem vagyunk jelen a megyei mérkőzéseken. Érdemes tudni, hogy a nevezés milliós tétel, melyet az önkormányzatnak kell(ene) finanszíroznia.

– Mivel azonban a sasi fiatalokból egy csapatot sem tudunk kiállítani, a környező falvakból kellene feltölteni a létszámot. Csakhogy mi inkább saját fiataljainkat szeretnénk támogatni. Ráadásul olyan programokra és beruházásokra költenénk szívesebben, ami nem öt-tíz gyereket vagy felnőttet és pár nézőt érint csak – magyarázza a polgármester.

Hozzáfűzi, Csongráddal és további három településsel közösen van egy pályázatuk, mely rengeteg programot biztosít a falu minden korú lakosának. Ennek része játszóház, időseknek egészségügyi szűrő-, fiataloknak sportválasztó program. Gyói Gábor szerint egy ilyen, sokakat érintő közösségi programsorozat sokkal több embert tud megmozgatni, mint a foci.

– Nálunk aerobic van, meg röplabda, karate és tánc. A hét minden napjára jut egy sportprogram. Ezen tevékenységek támogatását előbbre valónak tartom, mint a fociét. Arról a fociról beszélek csak, aminek a bajnokságában – ismételten hangsúlyozom – csak tizen-egynéhány fiatal vesz részt, elkölt rá a község milliókat, és nem is biztos, hogy a helyiek játszanak benne.

Gyói Gábor szerint egy bajnoki részvétel valójában településmarketing. Ha pedig az, akkor a rá szánt összeget hasznosabban és eredményesebben is el lehet költeni.

Gyói Gábor polgármester a volt focipályán
Fotó: Joó Zsuzsa

Kösz, inkább az X-box!

A tiszasasiakat is megkérdeztük, hiányzik-e nekik a bajnoki foci. Maschek Ferenc elmondta, a nyolcvanas években maga is focizott, rendszeresen eljárt az akkori csapat mérkőzéseire. Az utóbbi években azonban már nincsen utánpótlás, értelme sem volna tehát csapatot létrehozni, fenntartani. Szerinte inkább a helyi horgászatot lehetne fejleszteni, a „pecások” száma ugyanis sokszorosa a focistákénak. Egy fiatalember, Péter csak ennyit válaszol „szereted a focit?” kérdésünkre: – Aha! Az X-boxon az a kedvenc sportom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában