JÁSZBERÉNY

2019.01.07. 19:59

Kiváló szakemberekkel dolgozik együtt a bűnmegelőzési előadó

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács éves zárókonferenciáján a Jászságban végzett bűnmegelőzési tevékenységért Orosz Tibor, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója elismerésben részesült. Mint mondta, „csak” átvette a díjat, ami a térségben végzett sokszereplős csapatmunka eredménye.

Illés Anita

Orosz Tibor bűnmegelőzési előadó szerint a társadalom minden tagjával együttműködve lehet eredményeket elérni

Fotó: Beküldött fotó

Orosz Tibor, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója Pintér Sándor belügyminisztertől a Jászságban végzett bűnmegelőzési tevékenységéért, ezen a területen való együttműködésért emléktárgy (Seiko óra) elismerésben részesült.

– A rendőrségen dolgozó kollégákon túl, a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek, a jászsági települések önkormányzatai és polgárőr-egyesületei, a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a 24 általános és 8 középiskola részese ennek a munkának – mondta Orosz Tibor.

– Számomra megtiszteltetés, hogy sok-sok kiváló emberrel dolgozhatok együtt, akik elkötelezettek a bűnmegelőzés területén, természetesen ebbe beleértve a drogprevenciót is – tette hozzá Orosz Tibor, aki 1989-ben szerelt fel a rendőrségre. 1991-től huszonegy évig körzeti megbízott volt Jászágón és Jászdózsán, hét éve pedig bűnmegelőzési előadóként dolgozik.

A jászdózsai szolgálat alatt „kicsiben” valósultak meg azok a prevenciós programok, amelyek most már az egész Jászságot érintik.

– Az akkori kapitányságvezető kért fel jelenlegi beosztásomra. Ha kicsiben működtek, működni kell jászsági szinten is – ez volt az elképzelés.

– Az idő kezdi igazolni az akkori feltevést, hiszen az évek során folyamatosan csökken a fiatalok és idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Ehhez azonban csapatmunkára van szükség – hangsúlyozta a szakember. Kiemelte: jelentős eredményeket csak a társadalom minden tagjával együtt lehet elérni.

Orosz Tibor bűnmegelőzési előadó szerint a társadalom minden tagjával együttműködve lehet eredményeket elérni
Fotó: Beküldött fotó

– Mindenkinek megvan a saját szintjén a felelőssége, szakszóval úgy szoktuk mondani, a sértetti közrehatás csökkentése érdekében. Ez annyit tesz, hogy a legalapvetőbb biztonsági intézkedéseket mindenki tegye meg a környezetében! Kezdve a családokkal – a szülőkkel – mint legfontosabb mintával a gyerekeink számára.

– Mindannyiunk közös célja az áldozattá válás megelőzése, és nem utolsósorban az elkövetővé formálódás megakadályozása.

– Az elmúlt években a rendőrségen belül is előtérbe került a bűnmegelőzés, amelynek hatékonysága rövidtávon nehezen mérhető, de biztató jelek vannak arra, hogy a Jászság lakói képesek rá és tesznek is a biztonságosabb életkörülmények kialakítása érdekében, ezért köszönet illet mindenkit, aki felismerte ennek a jelentőségét – tette hozzá Orosz Tibor.

Prevenciós programok

A Jászberényi Rendőrkapitányságon 2013-ban hozták létre a Megelőzési és Tanácsadási Konferenciát. Egyre több bűnmegelőzési programot valósítanak meg szinte minden korosztályt érintve.

Ennek része például a „Szemünk fénye” program is. 2018-ban a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen Jászapátin, Jászladányban, Jászkiséren, Jászárokszálláson és Jászberényben több mint 3 ezer diákot értek el.

Felhívták a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, helyes magatartási formákat kínáltak a számukra, hogy tudjanak jó döntéseket hozni vészhelyzetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában