szajol

2019.02.02. 11:29

Egészségügyi gondjai miatt vált a növényi alapú főzés szerelmesévé

Az emberek mostanában egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzanak. És milyen jól teszik! Az egészséges életmód ugyanis nemcsak a felesleges kilóktól szabadíthat meg bennünket, de segíthet az inzulin-rezisztenciában, a magas vérnyomásban és a szívbetegségben szenvedők gyógyulásában is.

Borda Zsanett

Forrás: Beküldött fotó

A Tudatos növényi táplálkozás a mindennapokban című előadást is ennek fényében tartották meg a szajoli Nairam Klubhotel és Szabadidőközpontban a közelmúltban. Az előadással egybekötött vacsorán a résztvevők nem a magyar ember számára megszokott ételekből lakmározhattak, hiszen egy kizárólag növényi összetevőkből készült, többfogásos vacsora került az asztalokra, Hámory Dorka konyhájából.

Dorka jelenleg a New York-i Institute for integrative Nutrition Holistic Health Coach programján tanul, alapelve a finomított cukor-, glutén- és tejtermékmentesség, tehát egy természetes, növényi alapokból épülő táplálkozás.

A „mindenmentes” étkezés elsőre talán merésznek vagy kivitelezhetetlennek tűnhet, ám egyáltalán nem az. Dorka ételeivel azt szeretné megmutatni, hogy az egészséges fogásokból is lehet szupereket enni, tele hassal letenni a villát, mindenféle hiányérzet nélkül.

Zöldségek mogyorókrémmel és lencsekrémmel, közel-keleti vöröslencse leves, növényi alapú bőségtál, színes humuszok és kétféle desszert is készült a résztvevőknek.

– Mi a te vegán sztorid?

– Valójában nem mondanám magam vegánnak, a veganizmus több aspektusában sem állnám meg a helyem. Ha már valahogy nevezni szeretnénk a táplálkozásomat, inkább a teljes értékű, 90%-ban növényi étrendet mondanám.

– Mindig is szerettem enni, sütni, főzni, de 21 éves koromban, az egyetem befejezésekor emésztési és hormonális panaszok jelentkeztek nálam. Ekkor mélyültem el igazán az ételek összetevőiben, a konyhai technikákban, a kísérletezésben, majd rájöttem, hogy a konyha az én igazi játszóterem.

– Elkezdett komolyan foglalkoztatni az önismeret, és így tudatosan alakítottam ki az étkezésemet, a főzési szokásaimat. Elsősorban a fehér cukrot és a feldolgozott élelmiszereket szerettem volna kiiktatni, közben pedig sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam.

– Mindeközben az tűnt fel, hogy úgy magamtól, ösztönösen csak a növényi alapanyagokhoz nyúlok, azokból főzök itthon. Jobban kívántam és szívesebben is dolgoztam a növényi összetevőkkel. Nem utolsó sorban pedig sokkal gyorsabban elkészülhetünk ezekkel az ételekkel, mint a hagyományos, húsos fogásokkal.

– Őszintén szólva sosem ragaszkodtam a hagyományos magyar ízekhez, mindig a fűszeresebb, egzotikusabb ételek érdekeltek.

Fotó: Farkas Virág

– Melyik a kedvenc, általad kreált recepted?

– Hú, ez jó kérdés, erre mindig olyan nehéz válaszolni, mert legtöbbször a hangulatomtól függ a választásom. Például a nyári tekercsemet egyszerűen imádom, nem tudom megunni.

– Persze, nem én találtam fel a spanyol viaszt, de a receptes oldalakon, illetve az eredeti recept szerint is tele van rizstésztával, én viszont csak pirított és nyers zöldségekkel töltöm meg és sok-sok zöldfűszerrel ízesítem, ettől nagyon friss, mondhatni igazi ízbomba lesz az egész étel. (A receptet ide kattintva olvashatják.)

– Mik a jelenlegi céljaid a főzéssel kapcsolatban?

– Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni egy profi konyhán, olyan séfektől tanulni, akik a gasztronómiát ötvözik az egészséges táplálkozással, ugyanis én magam is ezt képviselem. Jó lenne, ha a jelenlegi munkámból leadhatnék kicsit, hogy kizárólag workshopokból és privát rendezvényeken való főzésekből keressem a kenyerem.

„Szeretném, ha világjáró, kreatív receptalkotóként boldogulhatnék az életben.”

– Köszönöm a kérdést, mert ezt így talán még nem is fogalmaztam meg magamnak.

– De a receptírás és a főzés szeretete mellett nagyon élvezem a különféle közösségi események szervezését is. A saját egészségügyi problémáim során láttam meg, mennyire fontos a támogató és elfogadó környezet, vagy csak pusztán a tudat, hogy abszolút nem vagy egyedül. Mindenkinek vannak gondjai és általában elég hasonló nehézségekkel küzdünk.

– Például egyre többen keresnek meg valamilyen ételérzékenységgel. Szeretném őket megismertetni alternatív megoldásokkal, növényi alapanyagokkal, könnyen variálható fogásokkal, hogy megkönnyítsem a mindennapjaikat. A főzés, az egészséges táplálkozás legyen inkább élvezetes, minthogy teherként tekintsünk rá.

Fotó: Beküldött fotó

Hámory Dorottya tehát a tudatos étkezés élményén keresztül szeretne visszavezetni mindenkit a saját belső hangjához. Az ugyanis biztos, hogy a sejtjeink abból építkeznek, amivel tápláljuk őket, és a tápanyagok akkor hasznosulnak a legjobban, ha közben jól is érezzük magunkat.

A vacsorával egybekötött előadással kapcsolatban korábban is írtunk, akkor Varga Balázzsal, a vegán sporttáplálkozás szakértőjével beszélgettünk. Az interjút ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában