jászberény

2019.03.07. 06:25

A tapasztalat azt mutatja, a fiatalok veszélyeztetettek

A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) a napokban tartotta ülését a berényi városházán.

Illés Anita

A rendőrség „Házhoz megyünk!” programjában tavaly közreműködtek a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakemberei is. Képünkön a dohányzás ártalmairól kapnak tájékoztatást jászladányi fiatalok.

Fotó: Fotó: Illés Anita

A szakmai közösség nagy lépést tett előre a szerhasználat megelőzése és kezelése érdekében, hiszen januártól elkezdte működését a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat.

A JKEF négy munkacsoporttal alakult meg 2017-ben. A szakmai közösség tevékenységéről, rendezvényeiről hírportálunkon rendszeresen beszámoltunk olvasóinknak.

A szervezet február 28-án tartotta ülését a jászberényi városházán, ahol a napirendi pontok sorában elfogadták a tavaly végzett tevékenységükről szóló szakmai és pénzügyi beszámolót, a szervezeti és működési szabályzat módosítását, valamint az idei munkatervet.

Szatmári Antalné elnök az ülésen elmondta, a munkacsoportok vezetőivel megbeszélték az elmúlt évek tapasztalatait, és azokat fel szeretnék használni az idei szakmai munka megvalósításában.

A fórum, együttműködve a rendőrséggel, az oktatási és nevelési intézményekkel, egészségügyi és szociális szak­emberekkel, az önkormány­zatokkal, számos tájékoztató, prevenciós programot szervezett tavaly.

Szatmári Antalné a beszámoló kapcsán nagyon fontosnak tartotta kiemelni többek között a kortárs segítők képzését és működtetését, hiszen a kortársak vannak legnagyobb hatással egymásra.

A rendőrség „Házhoz megyünk!” programjában tavaly közreműködtek a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakemberei is.
Fotó: Fotó: Illés Anita

A tanácskozáson Baginé Gavaldik Lívia, a kezelés, ellátás, felépülés munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban nagyot léptek előre, ugyanis a Jászságban sikerült létrehozni a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátását.

Tizenhárom jászsági település anyagi támogatásának, valamint pályázati forrásnak köszönhetően ugyanis január elsejétől Jászapátin elindult a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat. Ennek feladatairól, céljairól már Bergmann Kincső intézményvezető beszélt az ülésen részt vevőknek.

– A kapcsolatfelvétel és kiépítés stádiumában vagyunk, elkezdtük a felméréseket az általános iskolákban és a középiskolákban. Sajnos az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a fiatalok veszélyeztetettek, ezért elsődleges feladatunk a prevenció lesz főként a fiatalokra fókuszálva – mondta Bergmann Kincső.

Hozzátette: nyilván bárki, akinek nehéz élethelyzete, valamilyen függőségi problémája van, segítséget kérhet a szolgálat munkatársaitól. A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása magába foglalja a prevenciós, ártalomcsökkentő és kezelésbe juttató tevékenységet.

Az intézmény szakemberei segíteni tudnak például információnyújtásban, szociális ügyek intézésében, egyéni esetkezelésben, kríziskezelésben, de akár igény szerint önsegítő, foglalkoztató csoportok kialakításában is.

Az ellátásba kerülés névtelenül, önkéntesen történik és ingyenesen vehetők igénybe. Ez talán arra motiválhatja azokat, akik szeretnének az életükön változtatni, hogy bizalommal keressék fel a szolgálatot.

A kortársak bevonása is fontos feladat

A JKEF ebben az évben is folytatja tájékoztató, prevenciós programjait. A szakemberek együttműködve szeretnének tenni a kábítószer, az alkohol és a dohányzás okozta problémák ellen.

Rendezvényeikkel 2018-ban elsősorban Jászberénybe és a nagyobb településekre jutottak el, idén a kisebb jászsági települések iskoláiba is szeretnének programokat szervezni.

Az ülésen felvetődött egy nagyobb szakmai konferencia szervezésének gondolata is. A kortárs segítők képzése szintén fontos feladatként szerepel az idei munkatervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában