jászkunság

2019.03.22. 13:55

Megkezdődött a virágzás a gyümölcsösökben

A mind tavasziasabbá váló időben megindult a rügyezés, virágzás a gyümölcsösökben. A kajszi például sok helyen már kibontotta virágait. A szántóföldi kultúráknak is kedvezne a hőmérséklet, a napsütés, ám a csapadékhiány visszaveti fejlődésüket.

Kovács Berta

A kajszibarack már javában virágzik ebben a kellemes, tavaszi időben – mutatja Demjén István.

Fotó: Csabai István

– Felénk tragikus a helyzet a szárazság miatt, mondhatjuk úgy is, hogy beköszöntött a nyári aszály – adott érzékletes helyzetképet Fekete József, a Tiszasülyi Gazdakör elnöke.

– Úgy látszik, iszonyúan száraz nyárnak nézhetünk elébe. Az apró magvas tavaszi vetéseket már öntözni kell, hogy ki tudjanak kelni, illetve egy részük kikelt ugyan, ahol kapott annyi nedvességet, hogy megindulhatott a csírázás, de foghíjas, elmaradt a fejlődésben.

– Sajnos a búzaföldön is azt látni, hogy megérzi a vízhiányt, és már repedések is megfigyelhetők, ami ilyentájt még nem jellemző. A műtrágyát is sokfelé hiába szórtuk ki, nincs csapadék, ami bemossa a földbe.

– Elkezdtük a napraforgó vetését is, az talán még kikel rendesen, mivel nem teljesen porba vetünk. A repce viszont lényegében mind kipusztult, nincs is belőle itt a környékünkön. Kártevőkkel ugyan még nem találkoztunk érdemben, de a szárazság miatt nem jók a kilátások – foglalta össze Fekete József.

A Besenyszög határában gazdálkodó Rigó József is arra panaszkodik, hogy rettentő sok csapadék kellene a földekre.

– Az árpák nem bokrosodnak, az összes nem is kelt ki, most már a búza is esőért kiált. A gyepeken is még éppen, hogy csak összehúzta az őszi repedéseket az idei kis nedvesség. Jelenleg csináljuk a tavaszi vetésnek a magágyat. De errefelé is mindenki úgy várja az esőt, mint a Messiást – hangsúlyozta a gazda.

A gyümölcsösök viszont élednek. A nagykörűi Rimóczi Dénes arról számolt be, hogy a korai sárgabarack most kezd virágozni, a cseresznyéken pedig duzzadnak a rügyek. Van néhány nyári almája, ott is mutatkoznak már termő rügyek.

– Most végeztünk egyébként a permetezéssel, már nagyon itt volt az ideje – árulta el.

– Nem volt egyszerű, nagyon fúj most is a szél.

A körtefákon is duzzadnak a rügyek

Szolnok határában, a Holt-Tisza melletti kertjében Demjén István is számos gyümölcsfát nevel.

– A kajszibarack már teljes virágzásban van – mutatta a fáit. – A cseresznye virága is nemsokára kinyílik, a meggyen, körtén duzzadnak a rügyek, az almán már fehér bimbók láthatók. A szőlő még nem indult meg.

A kajszibarack már javában virágzik ebben a kellemes, tavaszi időben – mutatja Demjén István.
Fotó: Csabai István

Demény István arra is felhívta a figyelmet, hogy észrevehető a különbség a városi és a külterületen álló gyümölcsfák között. Mivel a városban melegebb van, ott jobban is fejlődnek ezek a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában