TISZA-TÓ

2019.03.06. 11:30

Nincs hagyománya a sírhelyek kihantolásának a Tisza-tónál

A temetők üzemeltetése ingoványos terep sok önkormányzat számára. A sírhelyek újbóli megváltása, a zsúfoltság megszüntetése, az adminisztráció napra kész kezelése nem mindenhol megoldott. Nem is beszélve a terjeszkedés korlátairól. Ugyanakkor a régi sírok kihantolása nem elfogadott lehetőség.

Ujvári László

Jellemző, hogy új parcellákat látogathatnak a gyászolók. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Az ország nyugati felén nem ritka jelenség a régi, lejárt sírhelyek kihantolása, újbóli hasznosítása. Ezzel szemben a Tisza-tó térségében ennek nincs hagyománya. A sírhelyek kihantolása egyenes arányban van a temetők rendelkezésére álló terület nagyságával.

– Jelenleg nem történik kihantolás, ugyanis ez a megoldás itt nem volt bevett szokás. Nem volt rá szükség, illetve nem is költséghatékony a jelenlegi viszonyok között – mondta kérdésünkre Lendvay Imre, a tiszafüredi temetőt üzemeltető Tisza-Víz Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt években, évtizedekben számos üzemel­tetőváltás történt, az adminisztráció meglehetősen foghíjas. Vannak olyan sírok, melynek nem ismerik az előzményeit. Ezt kiküszöbölendő, a temetői regisztert ma már számítógépen vezetik, így sokkal átláthatóbb a rendszer. A terület bővítési lehetőségei végesek, így meglátása szerint, a lejárt sírok esetében a jövőben felmerülhet a kihantolás lehetősége.

Nem egyszerű feladat a sírhelyek lejáratának követése. Általában hirdetményekben figyelmeztetik a hozzátartozókat, évente többször is. Ha rendelkezésükre állnak a megfelelő adatok, postai úton is próbálkoznak.

– Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a levél nem ér célba. Költözés, vagy a hozzátartozó elhalálozása miatt – magyarázta Lendvay Imre.

Az egyes parcellák zsúfoltsága is jellemző Tiszafüreden, ezzel kapcsolatban több olvasói észrevételt kaptunk az elmúlt hetekben. Az üzemeltető megerősítette: néhány parcella igen zsúfolt, de a főbejárattól távolodva, egyre kevésbé. A működés biztosított, a helykihasználás pedig megfelelő.

Tavaly nyitottak új parcellát urnasírhelyek számára, és bővítették az urnafalat. Nemrég pedig egy területet vontak be a ravatalozó mellett díszsírhelyek és kriptahelyek számára.

Abádszalókon sem jellemző a régi sírok kihantolása. Az újbóli megváltás lehetőségével azonban nem élnek a helyiek. Elsősorban azért, mert az új temetőben még nincsenek hely szűkében.

– A használatban lévő temetőnk a hetvenes évek óta üzemel. Nincs zsúfoltság, egyaránt vannak egyes és páros sírhelyek szabadon – reagált hírportálunk megkeresésére Kovrig Zoltán, városüzemeltetésért felelős alpolgármester. A temető önkormányzati gondozásban üzemel, a használaton kívüliek az egyházak kezelésében vannak.

Jellemző, hogy új parcellákat látogathatnak a gyászolók. Illusztrációfotó. Forrás: Shutterstock

Sok más település temetőjével ellentétben Abádszalókon nem okoz fejtörést a sírkert jövőbeni bővítése. Sőt, jelenleg is tervezik új parcellák nyitását. Egy körülbelül két és fél hektáros terület áll még rendelkezésükre.

A nagy terület biztosít lehetőséget a zökkenőmentes bővítésre

Hasonló gondokkal küzdenek Tiszaszentimrén is. A kis falu önkormányzatának tulajdonában két köztemető van, az egyik Tiszaszentimrén, a másik Újszentgyörgyön. A sírok kihantolása fel sem merülhet a településen. Ha kell, rendszeresen felhívásokat tesznek közzé, de jellemző, hogy a lakosok figyelnek a sírhelyek újbóli megváltására.

– Mindkét temető nagy területen helyezkedik el, így szükség esetén zökkenőmentesen történhet meg új parcellák bevonása – tájékoztatott Juhászné Papp Irén, a település jegyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában