galériával

2019.04.16. 06:30

Szívet boncolhattak, durranógáz robbant Szolnokon

Izgalmas kísérletekkel mutatták be a laborban zajló munkát, valamint a gépészeti szakok rejtelmeibe is betekintést nyújtottak péntek este a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumában. Mindez a negyedszer megrendezett Szakmák éjszakáján történt.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

Kígyótojás-keltetés, elektronikai kísérletek, nyálmintavizsgálat – ilyen és ehhez hasonló programokkal várta a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma péntek este a Szakmák éjszakájára látogatókat.

Az országos rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy segítséget nyújtson a pályaválasztáshoz, bemutatva az iskolában tanulható szakmák specialitásait.

– Mindez arról szól, hogy megmutatjuk az eszközöket, amik a szakmához kapcsolódnak, illetve fizikai és kémiai kísérletek segítségével megismertetjük az érdeklődőkkel a laborban folyó munkát – mondta Csonka István, az iskola matematika-fizika szakos tanára.

Azt is hozzátette, hogy jó alkalom ez arra, hogy a felsőbb évfolyamosok saját ötleteiket is kidolgozzák.

Szemtanúi lehettünk például a robbanótojás-kísérletnek, ahol a felszabadult durranógáz okozta a reakciót, de a diákok még a tűzvarázzsal is elkápráztatták az érdeklődőket.

– Nagyon érdekelnek a kísérletek, már otthon utánanéztem, mire számíthatok. Legjobban a kígyótojás-keltetés tetszett, ahol egy szódabikarbónából és porcukorból összekevert, kis tojást öntöttem le etil-alkohollal, meggyújtottam, és az elkaramellizálódott porcukor alakította ki a kígyót – mesélte Bence, aki idén másodjára vett részt a rendezvényen.

A műhely mellett a laborban is zajlott az élet. A látogatók madár- és sertésszívet boncolhattak és nyálmintát vizsgálhattak
Fotó: Csabai István

Hetedik osztályosként jövőre a középiskola-választás vár rá. Mivel leginkább a fizika érdekli, ezért kereste meg idén is ezt az intézményt.

– A Pedagógiai Oktatási Központ szaktanácsadóinak közös munkájaként a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai biológiakísérletekkel vendégesked­tek a Gépipariban. A tanulók segítségével a rendezvényre látogatók madár- és sertésszívet boncolhattak, nyálmintát vizsgálhattak, és kukoricát csíráztathattak – mondta Borosné Szlávik Mária, a gimnázium biológia szakos tanára.

Majd hozzátette, hogy a közös munkához látványos, gyorsan elvégezhető kísérleteket válasz­tottak.

De nemcsak laborban, a Jendrassik műhelyében is bemutatót tartottak: volt szerszámfelismerés és -szerelés, sőt, az érdeklődők betekintést nyerhettek a maró- és esztergagépek működésébe és programozásába is. Az esztergálás során elkészült sakkfigurákat emlékül hazavihették a gyerekek.

Az iskola diákjai prezentálták az informatikai tervezés és gyártás folyamatát, valamint a mechatronikai táblák működését. De a programok között szerepelt a KRESZ-teszt, robotépítés és -programozás, továbbá egy prototípus gyártása is, mégpedig 3D-nyomtatás segítségével.

Az idei Szakmák éjszakájára sok kisgyermek a nagyszüleivel érkezett, az érdeklődők nagyobb része mégis általános iskolás volt. Akadtak közöttük, akik a környező kisvárosból, egész osztállyal, busszal jöttek a nyílt napra.

A rendezvény célja az volt, hogy testközelbe hozza a pályaválasztás előtt álló diákokat a vágyott szakmával, kipróbálhassák és megismerhessék a gépeket, eszközöket és szerszámokat, amik az adott foglalkozáshoz kapcsolódnak, így segítve a továbbtanulási lehetőségek közötti döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában