besenyszög

2019.05.16. 19:48

A fejlesztések során nő a Tisza ár- és hullámtere

A „teret a folyóknak” nemcsak egy hangzatos szlogen, hanem egy ténylegesen megvalósuló projekt – szögezte le Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) vezetője a tegnap tartott sajtótájékoztatón.

P. Pusztai Nóra

A több mint tizenötmilliárd forintos támogatással, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban megvalósuló beruházás kapcsán a Tisza megyénket is érintő – Tiszapüspöki és Tiszaug közötti szakaszának – hullámterét rendezik.

A sajtó munkatársait úgy tájékoztatták, hogy a projekt során megszüntetik a szűkületeket és eltávolítják az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat, ezzel is gyorsabb és akadálymentesebb utat biztosítva a folyónak.

Besenyszög-Fokorúpusztá­nál a medertől távolabb új töltést építenek, így nő a hullámtér. A Vezsenyi-kanyarulat rendezése során a víz levezetésének hatékonysága érdekében árapasztó vápákat alakíta­nak ki a nyári gátakon, ezzel kiszámíthatóbbá válik a védett területek használata.

A tiszaugi Tisza-híd hullámtéri szűkületet képez, a fejlesztések után nő az árvízi biztonság a területen. A munkálatokat várhatóan 2021 végére fejezik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában