JÁSZSZENTANDRÁS

2019.08.26. 20:00

Hatvan éve hirdetik a magyar népdal szépségét

Hatvan esztendeje őrzi a magyar népdal kincsestárát a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör. A jeles évforduló alkalmából a minap népdalköri találkozót szerveztek a művelődési házban.

Illés Anita

Hatvan éve alakult meg a Kunráth Sándor Pávakör

Fotó: Illés Anita

A kórust 1959-ben Kunráth Sándor pedagógus alapította, aki ezt követően harminckilenc évig, haláláig karnagyként vezette a csoportot. Fő feladatának tartotta a népdalkutatást és a fiatalok ének-zenei nevelését.

A pávakör kezdetben csak női tagokból állt, majd később férfiak is csatlakoztak, így vegyes kórussá alakult. Több alkalommal megkapták a legmagasabb kitüntetést, az Aranypáva díjat és több aranyfokozat, nívódíj, valamint a Jászszentandrás Községért elismerő cím tulajdonosai.

Az elmúlt évtizedekben számos helyi és jászsági rendezvényen felléptek, sőt többször eljutottak külföldre is. Így például énekeltek már Franciaországban, Ausztriában, Romá­niában, Lengyelországban és Csehországban is.

A jubileum alkalmából köszöntötték a fővédnököket és védnököket, támogatókat, a meghívott dalos csoportokat és a megalakulását ünneplő pávakör tagjait. Szabó László polgármester méltatta a névadó, Kunráth Sándor munkásságát és a pávakör értékőrző tevékenységét.

A népzenei hagyományok ápolásában végzett kimagasló munkásságáért dr. Lengyel Erzsébet, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének megyei elnöke díszoklevelet adott át Kerek Ágnesnek, a Kunráth Sándor Pávakör vezetőjének.

Hatvan éve alakult meg a Kunráth Sándor Pávakör
Fotó: Illés Anita

– Sokszínű a Jászság hagyományőrzése, a csoportok nagy lelkesedéssel őrzik jász őseinktől örökölt hagyományainkat, értékeinket. E csoportok sorában jeleskedik a Kunráth Sándor Pávakör. Hatvan éve énekelnek és hirdetik a magyar népdal szépségét – emelte ki Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója.

A köszöntők után az ünnepi műsort a Kunráth Sándor Pávakör dalcsokra nyitotta meg. A találkozón a meghívott kórusok is énekeltek, fellépett a jászalsószentgyörgyi Rozmaring Asszonykórus, a jászberényi Kossuth Népdalkör, a jászapáti Muskátli Népdalkör, a jászfelsőszentgyörgyi Rozmaring Pávakör, a Községi Népdalkör Jászjákóhalma Egyesület, a jászfényszarui Fehér Akác Népdalkör, valamint a Jánoshidai Aranytorkú Férfikar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában