Alkotás

2019.08.14. 07:00

Megyei alkotók gobelinjeiből nyílt kiállítás Tiszaföldváron

Csontváry és Rembrandt is megelevenedik a gobelintárlat képein a tiszaföldvári Kossuth Lajos Általános Iskola­ tornacsarnokában.

P. Pusztai Nóra

Háromszáz alkotás kapott helyet az általános iskola sportcsarnokában.

Fotó: Tömösközi Károly

A megnyitó ünnepi műsorában közreműködtek a kunszentmártoni zeneiskolások. Az ötvenhárom kiállító közül Öcsödről és Tiszakécskéről közösségként, de számos más megyei településről egyénileg is jelentkeztek kézimunka-kedvelők. A közel háromszáz képből álló tárlat augusztus 20-ig tekinthető meg.

– Tizenegyedik alkalommal rendeztek gobelin tárlatot. Az első pár évben csak helyiek alkotásait állították ki, de a rendezvény időközben alaposan kinőtte magát. Ebben az évben ötvenhárom kiállító több mint háromszáz alkotásában gyönyörködhetnek a Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnokába látogatók – mondta Dobróka András, a városi művelődési ház vezetője.

A megnyitón Lakatosné Tóth Anita intézményvezető köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi műsorban közreműködött a Kunszentmártoni Zeneiskola is.

– Idén az Öcsödi Kézimunka Kör és a Tiszakécskei Tűbarátnők is csatlakoztak a kezdeményezéshez, akik bemutatták műveiket Tiszaföldváron. Mellettük huszonhat egyéni kiállító képei is megtekinthetők: egyebek mellett Cibakházáról, Csépáról, Cserkeszőlőről, Kunszentmártonból és a megye számos más településéről érkeztek gobelinek. A legfiatalabb kiállító nyolc, míg a legidősebb közel kilencvenéves – hangsúlyozta Dobróka András.

Az egészen kicsi, alig könyvborító méretűtől kezdve a falat beborító műalkotásokig számos kép megtekinthető a tárlaton. A szakértelemmel és türelemmel elkészült művek közül a kisebbek egy hónapig készülnek – mondta Veszprémi Nikoletta, a Tiszaföldvári Gobelin Kör vezetője. Egy tűgobelin egyszer egy centiméteres anyagában száz öltés van. De a mikro méretűeknél előfordul, hogy több millió öltéssel készül az al­kotás.

A szinte festményszerű képeken a ráfordított idő, az energia és a tapasztalat is látható. A képzőművészet ezen ága hosszú évek óta kiemelkedő Tiszaföldváron. És bár legtöbben hobbiként, szabadidejükben kézimunkáznak, mégis évről évre több száz alkotás készül, amelyek közül az arra érdemeseket választják ki a kiállításra. A helyiek a budapesti alkalmakon is szép sikereket érnek el.

Háromszáz alkotás kapott helyet az általános iskola sportcsarnokában.
Fotó: Tömösközi Károly

– A gobelinek a reneszánszukat élik, sokan még a lakások díszítésére is használják. A képek egyötöde képzőművészeti alkotások reprodukciója, Csontváry, Rembrandt, de egyéb művészek alkotásai is a falra kerülnek a földvári iskolában. Sokan az alapot más-más felfogással, megújítva dolgozzák ki, de még mindig a realisztikus ábrázolás a legnépszerűbb – magyarázta Dobróka András.

Nemcsak előre elkészített képeket alkotnak, hanem saját témát is keresnek az alkotók. Az idősebbek az unokáikat kérik meg, hogy a város nevezetességeit fotózzák le, amelyet később gobelin formájában örökítenek meg.

Egymást ösztönző közösség, a kiállítás során szakmai fórumon vitathatja meg a technikát, a használt anyagokat, a színeket és a minőséget, ötleteket gyűjtve a következő évi munkára.

Az idei tárlatot színesítik Erdős Hanna többszörös olimpiai és világbajnok mestercukrász édességből készült gobelinjei. A kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnokában.

Idősek, fiatalok együtt kézimunkáznak

A Tiszaföldvári Gobelin Kör tíz éve alakult a városban, Lapuné Bíró Ilonában merült fel először a helyi alkotók összefogása, majd Horváth Ilonát felkeresve, partnert találtak a művelődési ház vezetésében, és már abban az évben megrendezték az első kiállítást.

Tavaly jelent meg a Tiszaföldvári Gobelin Album, amely összefoglalja az elmúlt esztendők munkáját, kiemelve a legsikeresebb alkotásokat. A tizenhat főből álló kézimunka kör tagjai között akadnak anyukák, nagymamák, unokák, de még dédmamák is. A családok generációkon át örökítik a gobelinezés hagyományát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában