Jászkunság

2020.01.07. 11:30

Megyénkben is növekedtek a fizetések

Míg a fővárosban bruttó 445 ezer forint az átlagfizetés, az ország többi régiójában 392 ezer – derült ki a Fizetesek.hu legújabb kutatásból.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az országoshoz hasonló mértékben emelkedett megyénkben a teljes munkaidősök átlagkeresete 2019 első három negyedévében. Eszerint szűkebb hazánkban 388 700 forint a havi bruttó átlagbér. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján átlagosan közel tizenegy százalékkal nőttek a megyei bérek.

Megyénkben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete kétszázkilencvenkétezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagbér százkilencvennégyezer forint volt. Mindkét összeg egyaránt 10,7 százalékkal múlta felül a 2018 első három negyedévit, de a növekedés üteme kevéssel elmaradt az országostól. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset háromszázötezer, a nettó kétszázháromezer forintra emelkedett tavaly szeptember végére.

A keresetnövekedés a versenyszférában 11,5, a költségvetés területén 8,2 százalékot tett ki. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a verseny- és a költségvetési szférában háromszázöt, illetve kétszázhatvanötezer forint volt.

Megyénkben a legmagasabb átlagkeresetű információ és kommunikáció, valamint feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak bruttó átlagbére száznyolcvanhat, illetve harmincnégyezer forinttal meghaladta a megyei átlagot. Legkevesebbet – átlagosan kétszázezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók keresték, ami kilencvenkétezer forinttal elmaradt a megyei átlagkeresettől. A fizikai foglalkozásúaknál 12,9, a szellemieknél 7,7 százalékkal emelkedett az átlagbér. Az előbbiek bruttó keresete átlagosan kétszáznegyvenöt, az utóbbiaké háromszázhetvenkétezer forintra bővült.

Fotó: Új Néplap grafika

Egy másik adatsor, a Fizetések.hu legújabb kutatása rávilágított, hogy vidéken a megyeszékhelyek állnak legjobban fizetés tekintetében, ezekben a váro­sokban átlagosan négyszázhuszonkétezer forintot lehet keresni. Érdekesség, hogy az országos átlagbér is pontosan ugyanennyi. Az online felmérés adatai szerint szűkebb hazánkban 388 700 forint a havi bruttó átlagbér, így a középmezőnyben helyezkedik el a megyék ranglistáján, és tizenhárom százalékkal visznek haza kevesebbet a munkavállalók, mint Budapesten.

Jó hír viszont, hogy az Észak-Alföld régió megyéi közül szűkebb hazánkban tehetik zsebre a legtöbbet a dolgozók. Hajdú-Biharban ugyanis 366 200, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 373 600 forint a havi bruttó átlagkereset. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint ha van gazdasági és termelékenységi növekedés, akkor könnyebben nőnek a fizetések.

– A béremelés fedezetét mindenképpen meg kell teremteni a vállalkozásoknak, tehát ha van plusz termelés, akkor tudnak a dolgozóknak többet fizetni. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú cégről van szó – hangsúlyozta Lits József.

– A mikrovállalkozásoknál a fedezetlen bérkiáramlás a vállalkozás végét is jelentheti. Ugyanakkor biztosítaniuk kell azt a kényes egyensúlyt, hogy a bérfejlesztés mérsékelt volta ellenére meg tudják tartani a dolgozókat. A kis- és középvállalkozások esetén a piac bír döntő befolyással, vagyis ha jól megy az adott cégnek, többet is tud emelni, mint nyolc százalék. Ennyivel nőttek ugyanis idén hazánkban a minimálbérek. A multiknál pedig olyan plusz juttatások lehetőségével élnek, ami vonzóvá teszi a dolgozók számára a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában