Vezseny

2020.01.14. 11:30

Műszaki okból kellett leállítani a felújított kompot

A rendszerint Vezseny felé kerülő autósok ­panaszolják, hogy nem jár a vezsenyi komp, pedig ezt sem az igen enyhe téli időjárás, sem a vízállás nem indokolná.

Kovács Berta

Műszaki okból leállásra kényszerült a vezsenyi komp

Fotó: Mészáros János

„A Vezseny és Martfű közötti komp műszaki ok miatt bizonytalan ideig nem közlekedik” – hívja fel rá a figyelmet az Útinform is. A komp viszont épp a tavalyi évben esett át egy nagy volumenű felújításon. Mi lehet akkor vajon a kényszerű pihenő oka?

A vezsenyi önkormányzat pályázati pénzből végezte a komp felújítást, melynek során kicserélték a hajótest elöregedett, töredezett deszkapadlózatát, a kompot átfestették, kicserélték a főkötelet és mind a vezsenyi, mind pedig a tiszaföldvári oldalon a csörlőket is. Elvileg tehát műszakilag megfelelő állapotban kellene lennie a vízi járműnek.

– A hajózási hatóság tiltotta meg a kompátkelést, miután háromszori határidő-módosítás után sem sikerült pótolni az előírt műszaki hiányosságokat – nyilatkozta megkeresésünkre Szabó László révész.

Műszaki okból leállásra kényszerült a vezsenyi komp
Fotó: Mészáros János

– Erről én nem tehetek, én csak az üzemeltető vagyok, a tulajdonos az önkormányzat, ők intézték a felújítást. De maradtak hiányosságok többek között a jobb parti csörlő felújításánál, az elektronikában, a vészleállító rendszernél. Nem történt meg a tájékoztató táblák cseréje, kihelyezése. De valószínűleg a komp festésénél sem megfelelő festéket használtak, mivel már most porlik, a kompdeszkák alá sem tettek semmilyen aládolgozást, a fedélzet alatt most is rozsdás. A pallókat kicserélték, de a tölgyfa deszkák már most repedezni kezdtek. Nem tudom, fognak-e végezni garanciális javítást, nagyon remélem, hogy igen.

– A kivitelezők augusztusban még itt dolgoztak, akkor több mindent megcsináltak, és azt mondták, két hét múlva jönnek folytatni a munkát, de azóta sem jelentkeztek. Minden évben végez a hatóság bejárást a kompoknál, így múlt év tavaszán is. Az akkor megállapított hiányosságok azóta is fennállnak, pedig háromszor adtak új határidőt a kijavítására. Üzemeltetőként pedig én is tartok attól, hogy ha beindul itt a megnövekedett forgalom, esetleg baleset történik. Akkor pedig az üzemeltetőt, vagyis engem vesznek elő. Ezért amint megkaptam a hatóságtól a határozatot, leállítottam a kompot – magyarázta Szabó László.

Elmondta, a közlekedők persze már bosszankodnak, hogy nem tudnak Vezsenynél átkelni.

– Bízom benne, hogy megoldódik a helyzet lehetőleg minél hamarabb, de azt így nem tudni, mikor tudom újra beindítani a kompátkelést. Februárban már beindulnak a mezőgazdasági munkák is, és kombájnokkal is a kompon szoktak átkelni. Remélhetőleg, addig rendeződnek a problémák – bizakodott Szabó László.

– A kivitelező minden munkát rendben elvégzett, ami a szerződésben szerepelt – hangsúlyozta Szabó Ferenc polgármester, akit szintén megkerestünk az üggyel kapcsolatban.

– A Közlekedési Hatóság hajózási főosztályától mi is megkaptuk a határozatot, abból egyértelműen kiderül, hogy az üzemeltető figyelmét hívták fel a hiányosságok pótlására. Ezek között szerepel az üzemi terület lehatárolása, a csörlő karbantartási jegyzőkönyvének vezetése, érintésvédelmi jegyzőkönyv megléte, a rámpa dőlésszögének meghatározása, a tájékoztató táblák kihelyezése, felújítása. A szerződésünk szerint a kisebb javításokról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, csak a nagyobb, 500 ezer forint értékhatárt meghaladó javításokat kell az önkormányzatnak mint tulajdonosnak állnia. Az említett hiányosságok pótlása pedig közel sem kerül ennyibe. A gondok miatt üzemeltető váltást tervezünk: felbontjuk Szabó Lászlóval a szerződést, és/vagy az önkormányzat fogja végezni az üzemeltetést is, vagy pályázatot írunk ki rá – tárta elénk terveiket a polgármester. Hozzátette, így egyelőre bizonytalan ideig állni fog a komp, de legkésőbb 120 napon belül újraindítják.

A kátyúkkal már felvették a harcot

Korábban többször írtunk arról is, hogy a Tiszaföldvár felőli oldalon az úton óriási kátyúk nehezítik a közlekedést, pályázati úton viszont az érintett önkormányzatoknak nem sikerült forrást teremteniük az útjavításhoz. A révész elárulta, azóta az emberek, minden bizonnyal a kompot rendszeresen használók, elkezdték a kátyúkat önkéntesen törmelékkel feltölteni, ilyen módon próbálva elfogadhatóbbá tenni a járműközlekedés körülményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában